Καταψηφίστηκε πρόταση ψηφίσματος υπέρ του Νόμου “Κλεισθένης”

0
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Καταψηφίσθηκε -μετά από εισήγηση του Δημάρχου Π. Νίκα- από το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή (Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019) συνεδρίασή του, που άρχισε στις 2 μετά το μεσημέρι, πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, Μαν. Μάκαρη, υπέρ των διατάξεων του Νόμου “Κλεισθένης” για την απλή αναλογική.

«…με πρόσχημα την υποτιθέμενη ακυβερνησία στους Δήμους και τις Περιφέρειες, γινόμαστε μάρτυρες αλλοίωσης έως πλήρους κατάργησης της φιλοσοφίας της συναίνεσης και συνεργασίας που θα έπρεπε να διαπνέει την διοίκηση των Ο.Τ.Α», αναφέρεται στην πρόταση ψηφίσματος (δείτε εδώ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση ενέκρινε τη διοργάνωση της 7ης Λευκής Νύχτας / 2019, από το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου 2019 μέχρι το πρωί της Κυριακής 1η Σεπτεμβρίου. Επίσης, εξειδίκευσε σχετική πίστωση για την κάλυψη των εξόδων.

Κατά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ακόμα ότι ο Δήμος της αδελφής με την Καλαμάτα πόλης Σι’άν της Κίνας απηύθυνε πρόσκληση προς το Δήμαρχο, προκειμένου να μεταβεί στην Κίνα αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό να μετάσχει στην 7η Διεθνή Κοινή Διάσκεψη Πόλεων κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού, που θα διεξαχθεί μεταξύ 9 και 12 Σεπτεμβρίου 2019.

Εγκρίθηκαν η μετάβαση αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από το Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ Νικόλαο Μπασακίδη, το Δημοτικό Σύμβουλο Εμμανουήλ – Λεονάρδο Μάκαρη και τον Παύλο Κρανιώτη, ως εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καθώς και η εξειδίκευση πιστώσεων για την κάλυψη των εξόδων.

Το Σώμα προέβη επίσης σε αποδοχή της απόφασης ένταξης της πράξης με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων – Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» του ΕΣΠΑ. Η πράξη έχει προϋπολογισμό 390.000 € και η δημόσια δαπάνη ταυτίζεται με τον προϋπολογισμό, επομένως ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί για την εκτέλεση του έργου αυτού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη του έργου «Κατασκευή αποδυτηρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο γήπεδο “Παλιάμπελα” & προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας θεατών στο γήπεδο της Δυτικής Παραλίας» του Δήμου Καλαμάτας. Η μελέτη του εν λόγω έργου έχει προϋπολογισμό 300.000 € με το ΦΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί το προπονητήριο στα Παλιάμπελα, που έχει τεθεί στη διάθεση του ΠΣ «Η Καλαμάτα».

Επίσης, θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση μιας μεταλλικής κερκίδας τεσσάρων βαθμίδων, για διακόσια άτομα, στο Δημοτικό Γήπεδο της Δυτικής Παραλίας.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η μελέτη του έργου «Ολοκλήρωση και φωτισμός ποδοσφαιρικών γηπέδων στο Ασπρόχωμα». Το εν λόγω έργο είναι προϋπολογισμού 470.000 € με το ΦΠΑ και θα αποφέρει την αποπεράτωση του γηπέδου ποδοσφαίρου στη θέση Λαγκάδα, περιοχής Ασπροχώματος Καλαμάτας, το οποίο θα φιλοξενεί την ομάδα «Α.Π.Σ. Απόλλων Καλαμάτας». Το γήπεδο θα αναπτυχθεί σε κατά χρήση παραχωρηθέν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς το Δήμο Καλαμάτας, γεωτεμάχιο. Στο χώρο αυτό υφίσταται κτίσμα κερκίδων – αποδυτηρίων, το οποίο χρήζει συντήρησης και διευθέτησης των χώρων των αποδυτηρίων.

Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν είναι καθαιρέσεις – χωματουργικές, οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές που περιλαμβάνουν την ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού του αγωνιστικού χώρου, καθώς και εργασίες πρασίνου (φύτευση χλοοτάπητα, αρδευτική εγκατάσταση κ.λπ.).

Στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται η εκτέλεση εργασιών για την εγκατάσταση φωτισμού στον αγωνιστικό χώρο του υφισταμένου γηπέδου ποδοσφαίρου του Ασπροχώματος, που ανακατασκευάσθηκε το 2014.

Το Σώμα ενέκρινε τη μελέτη προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας – Β΄ φάση». Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή από το Νοσοκομείο Καλαμάτας μέχρι τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Αντικάλαμο και στη συνέχεια την παροχέτευση αυτών στον ποταμό Άρι.

Μέχρι τώρα έχουν εκτελεσθεί οι εργασίες κατασκευής οχετών στις περιοχές εκατέρωθεν της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Τρίπολης και απομένει να κατασκευασθεί ο κεντρικός οχετός, ο οποίος θα οδεύει στο ίχνος της παλαιάς εθνικής οδού. Για την εκτέλεση αυτών των εργασιών είναι αναγκαίο να υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να μονοδρομηθεί ο συγκεκριμένος δρόμος με κατεύθυνση από Καλαμάτα προς Θουρία. Πρόσβαση, όμως, στο Νοσοκομείο θα υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Ενδεικτικός χρόνος έναρξης των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Από το Σώμα δόθηκε έγκριση σχετικά με τη μελέτη για «Δαπάνες διάθεσης ογκωδών απορριμμάτων». Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 111.600 € με ΦΠΑ και, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, αναμένεται να μειωθεί το κόστος της διαδικασίας και να υπάρξει οικονομική ωφέλεια για το Δήμο, καθώς και ορθολογική διαχείριση από περιβαλλοντική άποψη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε αναγκαία την αγορά οικοπέδου, επιφανείας 645,16 τ.μ. στην περιοχή Ράχη της Καλαμάτας, με σκοπό την κατασκευή νηπιαγωγείου. Το οικόπεδο βρίσκεται δυτικά της Β΄ Λέσχης Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ) Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται ότι το Νηπιαγωγείο της περιοχής στεγάζεται στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου, με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες από γονείς και από φορείς της περιοχής. Ο Δήμος βρήκε οικόπεδο και προχωρεί στην αγορά του, ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.