“Καταστροφική η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές περιοχές”

0
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη για «τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πρόχειρη και στείρα επικοινωνιακή εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028» και «την απουσία σχεδίου για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών υποδομών της χώρας που υποκρύπτει η κυβέρνηση της ΝΔ», συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μαζί με τον αρμόδιο Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και άλλους 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στα κεντρικά προβλήματα που «δημιουργεί» η εν λόγω εξαγγελία «χωρίς κανένα σχεδιασμό, τόσο σε σχέση με την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, όσο και με τη βίαιη διάρρηξη της οικονομικής και κοινωνικής βάσης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, περιοχών που σηκώνουν, εδώ και δεκαετίες το βάρος της ηλεκτροδότησης της Ελλάδας». Κάνουν λόγο για πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, πίσω από την προσπάθεια δημιουργίας ενός “πράσινου” προσωπείου για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους, που -όπως υποστηρίζουν- ότι δεν είναι άλλο από την επιλογή υποκατάστασης του λιγνίτη με φυσικό αέριο, με ιδιωτικές μονάδες εισαγόμενου καυσίμου με σημαντικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στη μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020-2030 (η οποία εκπονήθηκε μετά την εξαγγελία, τον Ιανουάριο του 2020).

Κατηγορούν ακόμη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι διαμορφώνει το ενεργειακό μείγμα της χώρας, μόνο βάσει ιδιωτικών συμφερόντων, στην ηλεκτροπαραγωγή και στα δίκτυα, με αποτέλεσμα ο ενεργειακός σχεδιασμός, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας να αφήνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το πρωταρχικό ερώτημα που προβάλουν είναι εάν το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ για την απολιγνιτοποίηση είναι εφικτό και πώς θα ανασταλούν οι καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι πολύ μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη εξαρτάται οικονομικά και κοινωνικά από τη λειτουργία των μονάδων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να τους ενημερώσει σε ποιες μελέτες επιπτώσεων και ανάπτυξης της χώρας βασίστηκε η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, ποιες οι επιπτώσεις της εξαγγελίας αυτής στο Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ, ποιο είναι το περιεχόμενο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ολοκληρωμένου και διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση περισσότερα μέτρα και χρηματοδότηση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χρηματοδότηση της Δίκαιης Μετάβασης, και ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση της Ελλάδας στην αρχική ανακοίνωση της ΕΕ για την κατανομής πόρων.

  • Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.