Καταργούνται οικογενειακοί τάφοι

0

Αποφάσεις επί 41 θεμάτων -από τα οποία 6 εκτός ημερησίας διάταξης-πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας κατά τη χθεσινή (Πέμπτη 25ης Ιουνίου 2015)συνεδρίασή του.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε το Σώμα ήταν η κατάργηση των οικογενειακών τάφων, ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός τους φτάνει τους 450, με αποτέλεσμα το 60% του χώρου του Κοιμητηρίου να είναι δεσμευμένο.

Η Δημοτική Αρχή προχωρεί σε κατάργηση οικογενειακών τάφων, ενώ πρόκειται να δώσει οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή τους στο Δήμο και αντικίνητρα για τη διατήρησή τους.

Τα σημαντικότερα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα εξής:

Το όχημα διαγραμμίσεων στο Δήμο

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σύμβαση χρησιδανείου, που θα συναφθεί από το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την οποία θα τεθεί στη διάθεση του Δήμου το όχημα διαγραμμίσεων της Περιφέρειας μέχρι 31-12-2015. Οι εργασίες διαγραμμίσεων θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς ο Δήμος διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για το χειρισμό του μηχανήματος, ενώ πέραν αυτών υπάρχουν δύο σχετικές εργολαβίες, μία για θέσεις στάθμευσης και έτερη για τη διαγράμμιση διαβάσεων πεζών με ψυχροπλαστικό χρώμα.

Με το διαγραμμιστικό μηχάνημα, θα γίνουν διαγραμμίσεις σε δρόμους της Καλαμάτας, σε εθνικούς δρόμους στα όρια του Δήμου Καλαμάτας και σε δρόμους στην ορεινή περιοχή (με γραμμές δεξιά και αριστερά). Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για περαιτέρω διαγραμμίσεις σε σημεία όπου είναι αναγκαίο.

Κατάργηση περιπτέρου

Το Σώμα προχώρησε στην ανάκληση της άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου λόγω θανάτου της δικαιούχου, καθώς και στην κατάργηση της θέσης στη συμβολή των οδών Φαρών και Λακωνικής και στην απομάκρυνση του κουβουκλίου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταργηθεί πολλές θέσεις περιπτέρων που εμπόδιζαν την κυκλοφορία, ενώ επίκειται η μεταφορά περιπτέρου που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου.

Τραπεζοκαθίσματα και πάλι στο “Rex

Εγκρίθηκε η τροποποίηση κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας του 20110, όσον αφορά στην παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου στον πεζόδρομο Κ. Κουτουμάνου. Έτσι, είναι -πλέον και πάλι- δυνατή, η δημιουργία ζώνης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,50 μ. παράλληλα με την οικοδομική γραμμή και αποκλειστικά σε επαφή με την πρόσοψη των καταστημάτων στο βόρειο τμήμα του πεζοδρόμου, δηλαδή εκεί όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Rex.

Αγορά έκτασης δίπλα στο Νεκροταφείο

Από το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε αποδεκτή η ανάγκη αγοράς έκτασης, όμορης με το Κοιμητήριο Καλαμάτας, εφόσον βεβαίως αυτή εξευρεθεί, προκειμένου να χωροθετηθούν εκεί οι διοικητικές δημοτικές υπηρεσίες και οι βοηθητικοί χώροι, που σχετίζονται με τη λειτουργία του Κοιμητηρίου. Η έκταση θα πρέπει να έχει εμβαδόν μεταξύ 500 και 1.000 τετρ. μέτρων περίπου και θα αγορασθεί μετά από διαγωνισμό.

Η παραχώρηση ακινήτου στη Βρομόβρυση

Το Σώμα ενέκρινε τους όρους του χρησιδανείου για την παραχώρηση κατά χρήση ακινήτου στο Δήμο Καλαμάτας, από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βρομόβρυσης, για 15 χρόνια. Μετά τις αναγκαίες επισκευές, που αναλαμβάνει ο Δήμος, το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως Γραφείο της Τοπικής Κοινότητας και ως χώρος κοινωφελούς χρήσης, καθώς και για τις ανάγκες της οικείας Ενορίας.

Έκταση της ΜΟΛΑΚ στη ΔΕΥΑΚ

Εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ) στη ΔΕΥΑΚ, με σκοπό τη διαχείριση της παλαιάς ιλύος που προέρχεται από το Βιολογικό Καθαρισμό. Η διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2015 και θα απαιτηθεί διάστημα 7 – 8 ετών για την περιβαλλοντική αποσυμπίεση της περιοχής όπου βρίσκεται αποθηκευμένη.

Σημειώνεται πως γίνεται επεξεργασία της λυματολάσπης που παράγεται από το 2013 και κατόπιν.

Τα γήπεδα τένις στον Όμιλο Αντισφαίρισης

Εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά χρήση τριών ανοιχτών γηπέδων τένις του Ανατολικού Κέντρου, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Καλαμάτας, για 13 χρόνια. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται και η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε αυτά.

Η μεταστέγαση του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα

Δόθηκε έγκριση για την τροποποίηση χρησιδανείων, ώστε να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στο ΕΚΑΒ ο οικίσκος με αριθμό 27, στο Ανατολικό Κέντρο. Με τον τρόπο αυτό τίθεται στη διάθεση του ΕΚΑΒ άλλη μια στέγη, για την ευχερή λειτουργία του μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, κάτι που θα μειώσει τους χρόνους απόκρισής του όταν καλείται να επέμβει για την παροχή άμεσης βοήθειας. Η λειτουργία του ΕΚΑΒ στη νέα του βάση ξεκινά εντός των ημερών.

Κατάργηση δύο οικογενειακών τάφων

Εγκρίθηκε η κατάργηση δύο οικογενειακών τάφων, στο πλαίσιο προσπάθειας που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για απελευθέρωση χώρων ταφής στο Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι 450 οικογενειακοί τάφοι, με αποτέλεσμα το 60% του χώρου του Κεντρικού Κοιμητηρίου να είναι δεσμευμένο.

Η Δημοτική Αρχή προχωρεί σε κατάργηση οικογενειακών τάφων σύμφωνα με τον Κανονισμό. Στο άμεσο μέλλον, πρόκειται να δώσει οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή οικογενειακών τάφων στο Δήμο, ενώ θα υπάρξουν αντικίνητρα για τη διατήρησή τους. Σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητείται θέμα κατάργησης οικογενειακών τάφων και τους τελευταίους μήνες έχουν καταργηθεί δεκάδες. Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τα Κοιμητήρια δεν καταργούνται. Το δε Κεντρικό της Καλαμάτας είναι, μεταξύ άλλων, και ιστορικός χώρος, καθώς λειτουργεί από το 1840 και έχει περισσότερα από 140 μνημεία καλλιτεχνικής αξίας, ο δε Δήμος κάνει ό,τι μπορεί για τη συνεχή αναβάθμισή του.

Οικονομική ενίσχυση φορέων

Το Σώμα ενέκρινε την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων:

 • Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτεμισίων Καλαμάτας, για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
 • Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλαγονίων Καλαμάτας, για τη διοργάνωση της Γιορτής Πατάτας
 • Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, για τη διοργάνωση θεατρικής παράστασης
 • Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή» για τη διοργάνωση της Γιορτής Ρυζιού
 • Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέος «Η Συνεργασία» για τη διοργάνωση εκδήλωσης
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Αντικαλάμου «Η Αγία Μαρίνα» για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
 • Σύλλογος Γυναικών Άριος, για τη διοργάνωση της Γιορτής του Αγρότη και της Αγρότισσας
 • Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης για τη διοργάνωση της ετήσιας Γιορτής Αγκινάρας
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Βρομόβρυσης «Αθανάσιος Δαγρές» για τη διοργάνωση μουσικής βραδιάς
 • Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο για τη διοργάνωση θεατρικής παράστασης
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Θουρίας για τη διοργάνωση εκδήλωσης.
 • Τονίζεται πως ενισχύονται ιδιαίτερα όσοι Σύλλογοι διοργανώνουν εκδηλώσεις, μέσω των οποίων προβάλλονται τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα του Δήμου Καλαμάτας (ρύζι, αγκινάρα, πατάτα).

Άσκηση 40 μαθητών του ΟΑΕΔ στο Δήμο

Εγκρίθηκε η πρακτική άσκηση 40 μαθητών των Σχολών του ΟΑΕΔ, διαφόρων ειδικοτήτων (θερμοϋδραυλικών, ηλεκτρολόγων, μαγείρων, ειδικών φυτοτεχνικών επιχειρήσεων αρχιτεκτονικής τοπίου, βοηθών βρεφονηπιοκόμων, υπαλλήλων οικονομικών καθηκόντων, ηλεκτρονικών) για τα σχολικά έτη 2015-2016 & 2016-2017, στο Δήμο Καλαμάτας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.