Καταλήγουν σε επανασυγκόλληση με Μ. Μάκαρη…

0

Καθώς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε αδιέξοδο ως προς τις δημοτικές εκλογές στην Καλαμάτα, 2 από τους 6 συμβούλους που είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από την παράταξη “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, με τον οποίον είχαν συμπορευτεί επί 3,5 περίπου χρόνια, οι Γιάννης Θεοφιλόπουλος και Σταμάτης Μπεχράκης (μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), φαίνεται να προσανατολίζονται -αν δεν το έχουν τελεσίδικα αποφασίσει- σε επιστροφή τους.

Αυτό άλλωστε (οι μόνοι ίσως που είχαμε αναφέρει) διαφαίνεται τόσο από τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής του συνδυασμού, Μανώλη Μάκαρη, στις 8 Φεβρουαρίου, κατά την παρουσίαση κατά την παρουσίαση νέων υποψηφίων συμβούλων, όσο και από το κοινό άρθρο τον Γιάννη θεοφιλοπούλου και Σταμάτη Μπεχράκη, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι δεν είναι αντίθετη προς αυτήν την κατεύθυνση η Μαρία Βεργινάδη, μέλος της δημοτικής ομάδας των «εξι» και συντονίστρια της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως προσανατολίζεται να θέσει υποψηφιότητα συμβούλου στις Περιφερειακές και όχι τις δημοτικές εκλογές και εξ αυτού του γεγονότος το βάρος της γνώμη της μειούται. Μεταξύ των άλλων τριών συμβούλων της ομάδας, των Στάθη Σταματόπουλου, Δημήτρη Φαββατά και Κώστα Γεωργακίλα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν είναι υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφωνίες για επανασυγκόλληση, έχουν όμως διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις ως προς το πως μπορεί να δικαιολογηθεί μια τέτοια κίνηση.

Πάντως, η ομάδα των έξι που εξουσιοδοτήθηκε από την συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για συζητήσεις με τους υποψηφίους δημάρχους Βασίλη Κοσμόπουλο και Τόνια Κουζή για συνεργασία, με κάποιον από αυτούς δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς κανένας δεν αποδέχθηκε κομματική σύμπραξη, ενώ ήταν ανοιχτή σε ένταξη φυσικών προσώπων στον συνδυασμό τους.

Έτσι, η τρίτη λύση, ήταν ο Μανώλης Μάκαρης, δηλαδή η επιστροφή των “έξι” στην παράταξη που είχαν συνιδρύσει και συμπορεύτηκαν επί 3,5 χρόνια.

Αυτή η πρόθεση επανασυγκόλησης φάνηκε καθαρά, στις 8 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης 6 νέων υποψηφίων από τον κ. Μάκαρη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους “έξι” δημοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν από το συνδυασμό, ή κάποιους από αυτούς, απάντησε ότι «Θα πω πάλι αυτό που είπα στην πίτα ότι σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους που ήταν μαζί μας από το 2014, ασχέτως αν κάποιοι δεν είναι μαζί μας αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα».

Σε άλλη ερώτηση αν υπήρξαν επαφές, αν έχουν γίνει συζητήσεις κι αν είναι κάτι ανακοινώσιμο, απάντησε:

«Όχι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Όταν θα υπάρξει κάτι θα ανακοινωθεί. Απλά, εγώ σας λέω ότι σέβομαι αυτούς τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους εξωγενείς παράγοντες δεν ήταν μαζί μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα».

Η συνέχεια ήλθε σήμερα (12/2/19) από τους δύο εκ των “έξι” δημοτικών συμβούλων Γιάννη Θεοφιλόπουλος και Σταμάτη Μπεχράκη «πρώην στελέχη του Δικτύου Ενεργών Πολιτών, Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον “Ανοιχτό Δήμο – Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας”», όπως αναγράφουν στη λεζάντα των φωτογραφιών τους.

Σε κοινό άρθρο τους ρίχνουν φως και λένε με το όνομά τους αρκετά πράγματα, σημειώνοντας:

“Οι ειλικρινείς προσπάθειές μας για συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστούν στο μετεκλογικό σκηνικό με επίκεντρο την παράταξη που έχουμε συνιδρύσει ως “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών” με τον Μανώλη Μάκαρη το συνδυασμό “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”. Ο συνδυασμός αυτός […] μπορεί να στελεχωθεί και να συγκροτηθεί ως αυτοδιοικητική παράταξη ικανής λόγω του μεγέθους της, να διοικήσει με σύνεση μαζί με άλλες δυνάμεις το Δήμο Καλαμάτας ανανεώνοντας την ευρεία εκλογική της αποδοχή».

Οι δύο σύμβουλοι επισημαίνουν ακόμα ότι:

  • «Ουδέποτε μπήκε θέμα ρήξης με την παράταξή μας της οποίας είμαστε ιδρυτικά μέλη».
  • «Ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι ο κ. Μάκαρης είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν ανεξαρτητοποιηθήκαμε από την παράταξή μας».
  • «Η ονομασία “Δημοτική Συνεργασία” των έξι Δημοτικών Συμβούλων (σ.σ. όταν αποχώρησαν από τον συνδυασμό) δόθηκε εφ ΄ενός γιατί δημιουργούσε σύγχυση στα μέσα ενημέρωσης με την ταύτισή μας με τον “Ανοιχτό Δήμο-Ενεργοί Πολίτες” αφετέρου δόθηκε να μην θεωρείται ως κίνηση προσώπων για τις ”καρέκλες τους”».

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια την πορεία που ακολούθησε η ομάδα των “έξι” οι δύο σύμβουλοι αναφέρουν:

«Σε όλο το διάστημα του μισού χρόνου που διέρρευσε από τη μη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση της παράταξης στις 3 Σεπτέμβρη είχαμε πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας όλοι μας τόσο με τον επικεφαλής της παράταξής όσο και με στελέχη του συνδυασμού που προχωρούσε τα δικά του βήματα ως όφειλε άλλωστε. Όταν τέλος εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, από την ομάδα των δημοτικών συμβούλων για συνεργασία με άλλες δυνάμεις, αποφασίσαμε και συναντηθήκαμε επισήμως με την υπάρχουσα συντονιστική επιτροπή της παράταξής στα γραφεία της και συμφωνήσαμε να υπάρξει ένα κείμενο που να παίρνει υπόψη του το σύνολο των αυτοδιοικητικών προσπαθειών μας για συνεργασία και την ανάγκη ενεργοποίηση μας στην παράταξη. Την επόμενη όμως κατά την διάρκεια της επεξεργασίας μπήκε ένσταση για την έκδοση της ανακοίνωσης από μέλος της ομάδας των έξι Δημοτικών Συμβούλων.

Σήμερα εκ του αποτελέσματος, αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο για τον δήμο, στη βάση των αρχών, των προγραμματικών θέσεων και των προτεραιοτήτων που υπηρετούμε από το 2014 ως “Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες”».

Καταλήγοντας οι κ.κ. Θεοφιλόπουλος – Μπεχράκης υπογραμμίζουν: «Θεωρούμε ότι πρέπει οι συνδημότες μας να δημιουργήσουν και με την εκλογική τους επιλογή, τον αναγκαίο όρο για έναν ισχυρό δημοκρατικό δήμο που δρα με προγραμματικές, κοινωνικές και οικολογικές αναφορές, ενισχύοντας το συνδυασμό της νυν μείζονος μειοψηφίας που εκφράζει την παραπάνω κατεύθυνση».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.