Καταγγελία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού

0

Μπροστά σε ένα ακόμα ατύχημα συναδέλφου που καταγράφεται στην πόλη μας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας καταγγέλλει ότι η ανάπτυξη στον κλάδο πάει χέρι – χέρι με την εξοντωτική εντατικοποίηση της δουλειάς.

Η κατάσταση στους διανομείς δεν πάει άλλο, είμαστε εμείς ένα από τα επαγγέλματα που μέσα στην περίοδο του κορωνοϊού η κυβέρνηση έφτασε να μας αποκαλέσει ήρωες. Όμως την ίδια στιγμή στις συνθήκες της δουλειά μας όχι μόνο δεν έχουμε δει βελτίωση αλλά παραμένουν σε πολλές επιχειρήσεις δολοφονικές ελλείψεις. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα ανθρώπινης απροσεξίας, αλλά έχουν άμεση σχέση με τις συνθήκες εργασίας. Οι οποίες εκφράζονται με εργασία με μεροκάματα των 3 ευρώ, ανασφάλιστοι ή με μισά ένσημα, με τη λογική ότι όσο πιο γρήγορα πας και πιο μακριά την παραγγελία τόσους πιο πολλούς πελάτες θα έχει η επιχείρηση, για αυτό οι διανομείς και με ήλιο και βροχή είναι στους δρόμους. Ακόμα ελλείψεις που έχουν να κάνουν με τα μηχανάκια και τη συντήρηση τους, τα μέτρα προστασίας (κράνη κλπ) αλλά και η βενζίνη που χρειάζεται για να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια μέσα σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας από τον ιό. Όλα τα παραπάνω καλείται ο ίδιος ο διανομέας να τα καλύψει από το μεροκάματο του. Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι για την εργοδοσία, ώστε να ξεφεύγει από τις βαριές ευθύνες που φέρει για τις συνθήκες που κυριαρχούν στον κλάδο συνολικά και στο συγκεκριμένο πόστο ειδικότερα.

Αυτή είναι η αναγνώριση της κυβέρνησης για του ήρωες, που όπως ηρωποίησε τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και στο τομέα της υγείας, έτσι και στους διανομείς αυτό που φέρνει για την επόμενη μέρα, είναι εργασιακός μεσαίωνας. Καθώς η κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο έδωσε απλόχερα ζεστό κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις και μοίρασε φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, αναστολή πληρωμών μισθών-Δώρων Πάσχα κλπ. Ταυτόχρονα ετοιμάζει τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης και την κρατική επιδότηση έως και 100% των μισθών μας. Δηλαδή να τους πληρώνουμε κι από πάνω!!! Σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται τώρα να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, απέναντι στα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και σ’ αυτά που φέρνουν, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καλούμε, όλους τους συναδέλφους διανομείς και όλους τους συναδέλφους του κλάδου να διώξουν το φόβο και τη μοιρολατρία. Ανεξάρτητα την ειδικότητα, το πόστο, καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί στο Συνδικάτο, να παλέψει συλλογικά μαζικά, για την άμεση εφαρμογή μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Μόνο εμείς με τον αγώνα μας και την ενότητα μπορούμε να σταματήσουμε την ένταση της εκμετάλλευσης και να διεκδικήσουμε όλα τα αναγκαία μέσα, για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους στο βωμό του κέρδους.

Απαιτούμε:

  • Να γίνει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό υποχρεωτική με αυξήσεις στα μεροκάματα.
  • Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς, 5ημερο 8ωρο, αξιοπρεπείς μισθούς. Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και για την ειδικότητα των διανομέων.
  • Κανένας διανομέας στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση.
  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, ένταξη όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

μοιραστειτε το:

Comments are closed.