Καταγγελία για ανεπαρκή μέτρα στα super market

0
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σε “καταγγελία για ανεπαρκή μέτρα υγειονομικής προστασίας, απόκρυψης κρουσμάτων και εντατικοποίησης της εργασίας στα super market” μετά από “πολλές καταγγελίες εργαζομένων” προχώρησε το Δ.Σ. του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μεσσηνίας).

Η καταγγελία έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες εβδομάδες το σωματείο μας δέχεται πολλές καταγγελίες εργαζομένων καθώς μετράμε δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε supermarket στην Μεσσηνίας. Κρούσματα που αποκρύβονται αλλά και κρούσματα για τα οποία ακολουθούνται διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σίγουρα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το μοναδικό μέτρο προστασίας είναι η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία που συστήνεται από την εργοδοσία μέχρι και από στελέχη υπουργείων και αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Σε τμήματα και χώρους δουλειάς που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, η συνήθης απάντηση από τις επιχειρήσεις είναι “βάλτε το χέρι στην τσέπη για να τα κάνετε”.

Τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δείχνουν πως την τελευταία εβδομάδα και σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας οι χώροι των super market αποτελούν το πιο συνηθισμένο μέρος που βρέθηκαν άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό. Αναφερόμαστε σε χώρους κλειστούς, χωρίς παράθυρα χωρίς καλό εξαερισμό, που δε μπορεί να αποκοπεί το ένα τμήμα με το άλλο καθώς είναι ενιαίοι πχ αν υπάρχει κρούσμα στο μανάβικο ή στα τυριά δεν αρκεί η καραντίνα των εργαζομένων μόνο εκεί. Είναι εργαζόμενοι που μπορούν να βρεθούν μέσα στη μέρα σε αρκετά πόστα, γενικά υπάρχει ασταμάτητη κινητικότητα.

Οι εργαζόμενοι στα super market μαζί με όλους τους κινδύνους για την υγεία τους ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν κόψιμο των ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Έτσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία προσωπικού λόγω καραντίνας καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στη δουλειά και όσους κατά τύχη έως τώρα δεν έχουν νοσήσει. Αυτή την περίοδο οι αξιολογήσεις, οι επιπλήξεις, οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν.

Για όλα τα παραπάνω Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προβούν άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στα super market όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Απαιτούμε:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας. Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών. Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους.
  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Να δοθεί τώρα άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

ΤΟ Διοικητικό Συμβούλιο

του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

μοιραστειτε το:

Comments are closed.