Κατήγγειλαν για σεξισμό τον Περ. Μαντά

0

ΕΓΚΡΙΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΖΑ

Ψήφισμα, με το οποίο αυτές καταγγέλλει «τις ακραίες, απαράδεκτες και σεξιστικές απόψεις που προσβάλλουν τις γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά και αποτελούν πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς», ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατά τη σημερινή (10/9/18) συνεδρίασή του στην Κόρινθο, μετά από πρόταση της Αντιπεριφερειάρχου Αντωνίας Μπούζα για δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειακού Συμβούλου Περικλή Μαντά.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε o Περικλής Μαντάς, σημειώνοντας ότι δεν ανακαλεί όσα ανέφερε στην ανταπάντησή του στην Αντωνία Μπούζα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την υπερψήφιση ψηφίσματος είπε ότι «αποτελεί πολιτική υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να καταδικάζει τη συμπεριφορά οποιουδήποτε συμμερίζεται απόψεις που θίγουν την ποιότητα της δημοκρατίας».

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Μπούζα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολιτική στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει το ψήφισμα που πρότεινε, σημειώνοντας ότι «αισθάνομαι δικαιωμένη για τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ένα μείζον ζήτημα πολιτικού πολιτισμού και διαφύλαξης της προσωπικότητας των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική και τα κοινά γενικότερα».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτες τις αναφορές του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Περικλή Μαντά που αφορούν την Αντιπεριφερειάρχη κα Αντωνία Μπούζα.

Οι συγκεκριμένες απόψεις που εκφράστηκαν και αναφέρονται σε «έμμισθα πολιτικά φουστάνια παντός είδους» δεν προσβάλλουν προσωπικά την Αντιπεριφερειάρχη, αλλά όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική και βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Καταγγέλλουμε αυτές τις ακραίες, απαράδεκτες και σεξιστικές απόψεις που προσβάλλουν τις γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά και αποτελούν πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου αναφέρθηκε στο σχετικό πρόσφατο άρθρο της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά: “Υπάρχει «χώρος» για τις γυναίκες στην πολιτική;” μετά τα πρόσφατα σχόλια που ακολούθησαν την τοποθέτηση 13 γυναικών σε υπουργικές θέσεις.

«Κάποιοι αρνούνται να αλλάξουν νοοτροπία και αντί να ασκούν κριτική με πολιτικά επιχειρήματα, καταφεύγουν σε λεκτικές επιθέσεις με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς κατά γυναικών πολιτικών», γράφει η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε άρθρο της στην εφημερίδα REAL και αναφέρει ακόμα μεταξύ άλλων:

«Ο σεξισμός στην πολιτική παραδοσιακά αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του πολιτικάντη, εκείνου που επιζητεί με κάθε μέσο να βλάψει την εικόνα του πολιτικού του αντιπάλου, αδύναμος να παράξει ουσιαστικό πολιτικό λόγο.

Ο σεξισμός κατά των γυναικών είναι υπαρκτός και πολυεπίπεδος, και η νομική κατοχύρωση της ισότητας έχει αποτύχει να τον αντιμετωπίσει πρακτικά.

Αναδεικνύει μία θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα, ότι ο χώρος της πολιτικής -όπως και ευρύτερα η αγορά εργασίας- εξακολουθεί να θεωρείται «ανδροκρατούμενος», με την παρουσία και συμμετοχή των γυναικών να αποτελεί κάποιου είδους «παραχώρηση», αλλά κυρίως ότι η λεκτική βία και ο σεξισμός μπορούν ανά πάσα στιγμή και με αξιοσημείωτη ευκολία να επιστρατευτούν, προκειμένου να «συνετιστεί» μια γυναίκα.

Οι ιδέες ή οι θέσεις που πρεσβεύει δεν έχουν καμία σημασία σε αυτήν την περίπτωση, ο σεξισμός εστιάζει στην υποταγή και την φίμωσή της, απλώς και μόνο επειδή είναι γένους θηλυκού.

Να αλλάξουμε την παρωχημένη αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι εξίσου ικανές με τους άντρες σε θέσεις ευθύνης ή στο δημόσιο βίο.

Να δημιουργήσουμε για τις γυναίκες περισσότερο «χώρο» με τη στήριξη όλων».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.