Καλαμάτα: Παρεμβάσεις σε καθαριότητα, πράσινο και υποδομές

0

Στις παρεμβάσεις στους τομείς Καθαριότητας, Πρασίνου και Συντήρησης Υποδομών στο Δήμο Καλαμάτας, από τη δημοτική αρχή αναφέρθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπάκας και Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στο δημαρχείο.

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας ανέφερε ότι σκοπός της συνέντευξης ήταν «να ξεδιπλώσουμε παρεμβάσεις – οράματα και προσδοκίες, καταστάσεις που πρώτα απ’ όλα μοιραζόμαστε με τον Δήμαρχό μας Θανάση Βασιλόπουλο», λέγοντας ότι «όραμά μας είναι η Καλαμάτα μας να καταστεί ακόμα περισσότερο: πόλη ασφαλής – πόλη καθαρή – πόλη των χρωμάτων!».

Ο κ. Μπάκας επεσήμανε πως η πιο πολυπληθής Διεύθυνση του Δήμου Καλαμάτας είναι αυτή της Καθαριότητας, που απασχολεί συνολικά 113 άτομα, εκ των οποίων 26 είναι οδηγοί, 14 χειριστές και 43 εργάτες και συνέχισε: «Μέριμνά μας είναι καταρχήν η ανανέωση – εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού, των μέσων αποκομιδής και η ενίσχυση του προσωπικού. Πρόσφατα προμηθευτήκαμε 200 μεταλλικούς κάδους για σύμμεικτα απορρίμματα και ανακύκλωση.

Επισημαίνουμε ότι η Εταιρεία Ανακύκλωσης, η οποία έχει υποχρέωση να μας προμηθεύει μπλε κάδους, έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο παρά τα συνεχή αιτήματά μας. Να προσθέσω ότι παραλάβαμε ένα καινούριο απορριμματοφόρο από την Εταιρεία αυτή το Σεπτέμβριο, ωστόσο υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στη συνεργασία μας με το συγκεκριμένο συλλογικό σύστημα.

Επιπλέον, την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουμε σε προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, καθώς και άλλων οχημάτων απαραίτητων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο της Διεύθυνσης Καθαριότητας όσο και άλλων Διευθύνσεων, μέσω leasing. Έχουμε υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με την ενίσχυση της ανακύκλωσης – προδιαλογής οργανικών απορριμμάτων και βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης.

Η πρότασή μας αφορά σε:
– προμήθεια 1.000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης
-ενίσχυση του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης
-επέκταση δικτύου προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων μέσω προμήθειας καφέ κάδων και απορριμματοφόρου
-υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων
-εγκατάσταση Πράσινου Σημείου συλλογής διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων: ανακυκλώσιμα, ογκώδη, έπιπλα, κλαδοκάθαρα κ.λπ.

Έχουμε υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Μαραθόλακα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας. Η μονάδα λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη φορά.

Προχωρήσαμε στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – 38 εργαζόμενοι –και περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για άλλους 6. Οι ανάγκες σε προσωπικό είναι αυξημένες ιδιαίτερα την προσεχή εορταστική περίοδο και είναι απαραίτητη η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Ακόμα ο κ. Μπάκας αναφέρθηκε στην κατασκευή δύο νέων παιδικών χαρών: στο Φραγκοπήγαδο δίπλα από το 7ο Νηπιαγωγείο και στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας, ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχει σε εξέλιξη εργολαβία συντήρησης των παιδικών χαρών, από πιστοποιημένο-εξειδικευμένο ανάδοχο» και ότι δημιουργούνται νέα δίκτυα και τοποθετούνται νέα φωτιστικά σώματα και ιστοί σε 24 παιδικές χαρές του Δήμου».

Είπε ακόμα ότι «έχει υπογραφεί σύμβαση και αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου, μέσα στο έτος, για την ανακατασκευή της Βόρειας Παιδικής Χαράς του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και την συμπλήρωση παιχνιδιών στην Κεντρική Παιδικής Χαρά του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Δήμου. Ποσό σύμβασης 110.695,54 € και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”».

Τέλος ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη η διενέργεια διαγωνισμού για την ανακατασκευή της παιδικής χαράς του Αναψυκτηρίου (απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο), στο πλαίσιο της ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη και της γύρω περιοχής. Προϋπολογισμός μελέτης για παιδική χαρά 59.262,20 € με χρηματοδότηση από Πράσινο το Ταμείο».

Ο κ. Μπάκας αναφέρθηκε ακόμα σε νέες παρεμβάσεις που αφορούν τη συντήρηση του πρασίνου, τον καθαρισμό κρασπέδων, την προμήθεια και φύτευση δένδρων, τον καθαρισμό δημοτικών αγροτικών δρόμων, την εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα και υπογείου δικτύου άρδευσης στη κεντρική πλατεία, την προμήθεια ζαρντινιερών, τον καθαρισμόκοιμητηρίων, το κλαδέματα δενδροστοιχιών και άρσεις επικινδυνότητας μεγάλων δένδρων, τη συντήρηση οργανωμένων χώρων πρασίνου, τον καθαρισμό αυτοφυούς βλάστησης σε ελεύθερους χώρους, οικόπεδα και δημοτικό οδικό δίκτυο, τον θρυμματισμό φυτικών υπολειμμάτων, τη φυτοπροστασία αλσυλλίων και υπολοίπων χώρων πρασίνου, την προμήθεια ανθοφύτων, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, τον καθαρισμό των πινακίδων της πόλης από ρύπους, αυτοκόλλητα και graffiti καθώς και τον καθαρισμό των μνημείων από γκράφιτι, εργασίες επισκευής δικτύου άρδευσης, απεντομώσεις δημοτικών χώρων κ.ά.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΣΤΡΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, μιλώντας για τον τομέα ευθύνης του, αναφέρθηκε στις ασφαλτοστρώσεις οδών του Δήμου Καλαμάτας: «Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί με προϋπολογισμό 930.000 € και έκπτωση 63 %από τον εργολάβο. Περιέλαβε ανακατασκευές ταπήτων με φρέζα, καθαίρεση παλαιού τάπητα, ισοπεδωτική, συγκολλητική και κατασκευή ασφαλτικού τάπητα κυκλοφορίας. Ξεκινάμε καταγραφή με τμήματα νέων δρόμων, προκειμένου μέσα στο 2020 να γίνει μελέτη και διαγωνισμός για την ασφαλτόστρωσή τους, ξεκινώντας από τις γειτονιές που έχουν τα περισσότερα προβλήματα και τις περισσότερες ανάγκες, αλλά και με βάση τα αιτήματα των συμπολιτών μας.

Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή ρείθρων, κρασπέδων πεζοδρομίων και εγκάρσιων τμημάτων δρόμων με προβλήματα και γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις, προκειμένου να συνταχθεί μελέτη για μία εργολαβία για την συντήρηση και επισκευή τους μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020.

Επίσης, θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις στις Κοινότητες. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 400.000 € και βρισκόμαστε στην φάση του προσυμβατικού ελέγχου του προσωρινού αναδόχου και ελέγχονται τα δικαιολογητικά».

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ

Για την αγροτική οδοποιία είπε πως «έχουμε τρεις συμβάσεις εργολαβιών σε εξέλιξη για τις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών με προϋπολογισμό 24.800 € καθεμία.

Άλλο ένα έργο για την αγροτική οδοποιΐα είναι η βελτίωση της αγροτικής οδοποιΐας Δήμου Καλαμάτας από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με προϋπολογισμό 1.062.000 €, για το οποίο έχουν υποβληθεί προσφορές από ενδιαφερόμενους εργολήπτες και θα γίνει ηλεκτρονική αποσφράγιση από την αρμόδια επιτροπή στις 14/11/2019».

Ο κ. Μαστραγγελόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στη συντήρηση σχολικών κτηρίων, στον οδοφωτισμό: Αντικατάσταση λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED και σημείωσε πως «έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση 2.237 νέων λαμπτήρων LED, ενώ αντικαθιστούμε μέσω της εργολαβίας αυτής 12.500 φωτιστικά με καινούργια, επίσης τεχνολογίας LED. Συνολικά, θα τοποθετηθούν 14.737 νέοι λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.

Σημειώνεται ότι στα νέα φωτιστικά θα υπάρχει σύστημα controller που θα αποσκοπεί στον έλεγχο του φωτιστικού. Το σύστημα δέχεται εντολές για να ανοίγει, να σβήνει και να ελέγχει την αύξηση και τη μείωση της φωτεινότητας. Επίσης, δίνει σήμα όταν λειτουργεί ή όχι. Με την αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων η εξοικονόμηση θα ανέλθει άνω του 70 % της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε μέχρι σήμερα.

Επίσης, η ανάδοχος εταιρεία θα έχει την ευθύνη λειτουργίας και παρακολούθησης του έργου επί δεκαετία, άρα ο Δήμος θα έχει οφέλη και από αυτό, γιατί θα γλυτώσουμε τις δαπάνες στην συντήρηση του δημοτικού φωτισμού. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν και δύο συστήματα πληροφορικής, που θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα ελέγχεται από απόσταση αν έχει καεί μία λάμπα και σε ποιο σημείο.

Άλλο ένα έργο, που θα παραδοθεί μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, είναι στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας. Έχουμε κάνει αντικατάσταση όλων των παλιών φωτιστικών με καινούργια τεχνολογίας LED».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

«Γίνεται καταγραφή και συγκεντρώνουμε στοιχεία για να προχωρήσουμε σε προτάσεις μονοδρομήσεων, ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στην πόλη, με αφορμή και διάφορα αιτήματα των συμπολιτών μας.

Επίσης, μελετάται η δυνατότητα δημιουργίας κυκλικού κόμβου στην οδό Αθηνών, έξω από το Δημαρχείο, στη διασταύρωση με την οδό Αγίου Δημητρίου, αλλά και στη διασταύρωση Θουρίας προς Μικρομάνη, καθώς και γεωμετρική διαμόρφωση έξω από τον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα.

Ακόμα, προχωρούν οι διαγραμμίσεις στις οδούς Ναυαρίνου, Κρήτης, Ηρώων, Αθηνών και Αριστομένους.

Τέλος, γίνεται καταγραφή για την προμήθεια νέων πινακίδων. Έχουμε καταγράψει περιοχές με ελλείψεις σε σήμανση ονοματοθεσίας. Θα παραγγελθούν και θα τοποθετηθούν, γιατί σκοπός μας είναι η βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και κυρίως των γειτονιών».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.