Καλαμάτα: Οδηγίες προς τους δημότες για τα απορρίμματα

0

Οδηγίες προς τους δημότες και την υποχρέωσή τους για ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων επιμόλυνσης των εργαζομένων του Δήμου που ασχολούνται με την αποκομιδή απορριμμάτων, για όσο διάστημα θα χρειαστεί για να ξεπεραστεί η επιδημία, δίνει ο Δήμος Καλαμάτας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων τόσο στα Τμήματα Αποκομιδής και Οχημάτων, όσο και στο Τμήμα Ανακύκλωσης, εντάσσονται μετά το υγειονομικό προσωπικό, στις πιο ευάλωτες ομάδες για προσβολή από τον Covid-19, αν λάβουμε υπόψη την υψηλή μεταδοτικότητα και την παραμονή του ιού σε πλαστικές και χάρτινες επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Δήμος, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων με συνεχείς παραινέσεις για τήρηση των κανόνων υγιεινής, ευλαβική χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και απολυμάνσεις κάδων και απορριμματοφόρων.

Ωστόσο για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων επιμόλυνσης των υπαλλήλων, οι δημότες οφείλουν να τηρήσουν τις παρακάτω οδηγίες για όσο διάστημα θα χρειαστεί για να ξεπεραστεί η επιδημία.

Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μάσκες πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς δεν είναι ανακυκλώσιμα.

  • Τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες πρέπει να είναι καλά κλεισμένες με κορδόνι, μέσα στους κάδους και κλείστε τους κάδους, φορώντας γάντια για να μην υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης.
  • Απαγορεύεται η απόρριψη σάκων απορριμμάτων έξω από τους κάδους. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
  • Μην πετάτε ογκώδη απορρίμματα (έπιπλα, στρώματα, χαλιά) ούτε υπολείμματα κλαδεμάτων γιατί μπορεί να αποτελέσουν εστίες μετάδοσης του ιού.

Επισημαίνουμε ότι αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας απουσιάζουν με άδεια ειδικού σκοπού με αποτέλεσμα αναγκαστικά να έχουν συντμηθεί τα δρομολόγια αποκομιδής των απορριμμάτων ή να έχει μειωθεί η συχνότητα τους.

Η Δημοτική αρχή έχει προγραμματίσει την άμεση πρόσληψη 21 ατόμων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί.

Μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας και για την προστασία της δημόσια υγείας ας είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση απορριμμάτων σε κάδους, συστήνεται να τα αποθηκεύουμε για λίγο στο μπαλκόνι ή σε εσωτερικό κάδο στην αυλή μας, άλλωστε οι καιρικές συνθήκες ακόμα το επιτρέπουν».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.