Καλαμάτα: Με δύο συγκεντρώσεις η εργατική πρωτομαγιά

0

Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις γιορτάστηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά στην Καλαμάτα. Στις 10 το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής πλατείας, στα “Ψαράκια” πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ τη συγκέντρωσή του και μισή ώρα αργότερα, στις 10:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, την οποία διοργάνωσαν η διοίκησή του, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Στην απεργιακή συγκέντρωση πού διοργάνωσαν τα Σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα απηύθυναν χαιρετισμό η Ντίνα Στραβάκου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και ο Σπύρος Νεοφώτιστος, εκπρόσωπος των αγωνιζόμενων συμβασιούχων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. Η κεντρική ομιλία έγινε από τη Φρόσω Κατσαφάδου μέλος της διοίκησης του συνδικάτου Ιδιωτικών υπαλλήλων του Ν. Μεσσηνίας.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας με κατάληξη στο μνημείο των πεσόντων λιμενεργατών στις 9 Μάη του 1934, στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Παναγιώτης Καράμπελας.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στη συγκέντρωση, στο Εργατικό Κέντρο μίλησαν ο Πρόεδρός του Σωτ. Τσώνης, ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ. Θεοδωρακάκη που έχασε τη ζωή του από κτύπημα σαΐτας ανήμερα το Πάσχα.

«Αυτήν την ιστορική ημέρα της πρώτης του Μάη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στις διακρίσεις, στη διάλυση των δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», είπε ο κ. Τσώνης στην ομιία του και πρόσθεσε: «Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική. Οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει σήμερα κάθε ελληνική οικογένεια, με την ανεργία, τον αποκλεισμό, τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τη φτώχεια, και την εξαθλίωση, έχουν οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία σε εξάντληση των αντοχών και των ανοχών της. Η δραματική εικόνα της εργασίας, παρά την κυβερνητική προσπάθεια να παρουσιαστεί βελτιωμένη, έως και ικανοποιητική, έχει εντείνει το άγχος και την αγωνία των εργαζομένων συντηρώντας ένα ζοφερό περιβάλλον».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, δοκιμάζονται αυστηρά και βάναυσα, με τα προβλήματα να παραμένουν τεράστια. Σήμερα τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος ,όλες και όλους εκείνες και εκείνους που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία αγωνίστηκαν για αυτήν».

Στη συνέχεια μίλησαν ο Παναγιώτης Θεοδώρου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, καθώς και ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Κανέλης

Ακολούθησε πορεία προς το λιμάνι, όπου στο μνημείο των πεσόντων λιμενεργατών κατέθεσε στεφάνι ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Κανέλης.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.