Καλαμάτα: Η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου

0

Η 17η Νοέμβρη, ημέρα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου,  είναι ημέρα τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία.

Σηματοδοτεί τους αγώνες για μια καλύτερη κοινωνία, την αντίσταση στον αυταρχισμό και τον σκοταδισμό, την ανάγκη για αξιοπρεπή μόρφωση, ζωή και εργασία.

Θυμίζει ότι η ύπαρξη της δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη αλλά απαιτεί την εγρήγορση όλων μας για την υπεράσπισή της  και τη θωράκισή της. Ειδικά σήμερα που ακροδεξιές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων, εμφανίζονται στο προσκήνιο της Ευρώπης και αλλού.

Επιβάλει την αναγκαιότητα οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας και της νεολαίας, με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά τους, να διαμορφώσουν ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις ακροδεξιές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις. Χωρίς λογικές ιδιοκτησίας ή αυθεντίας.

Γιατί το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι πάντα επίκαιρο και διαχρονικό.

Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη

Δικηγόρος  – Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Η Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για την ενδυνάμωση και την επέκταση της Δημοκρατίας, για τα δικαιώματα, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια σε κάθε μορφή νεοφασισμού, δεν σταματά ποτέ. Μια μέρα σαν αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα, ειδικά στις μέρες μας, όπου διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας, προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό.

Η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες και τη νεολαία να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι μαζικοί φορείς του νομού, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» αποτελεί «φάρο» για τη συνέχιση του αντιμνημονιακού αγώνα.

Η επέτειος των 45 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά την τυπική «έξοδο» από τα μνημόνια, βρίσκει τον ελληνικό λαό να παραμένει σφιχτά «αλυσοδεμένος» μέχρι το 2060σε μια άνευ προηγουμένου, εξοντωτική -για την πλειονότητα των πολιτών- λιτότητα και τη χώρα να είναι σε καθεστώς επικυριαρχίας από τους δανειστές.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει όχι μόνο την εξαθλίωση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την απεμπόληση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας, αφού έχει προσδεθεί πλήρως στον αμερικανονατοϊκό άξονα και προωθεί την μετατροπή της χώρας μας, σε μία μεγάλη αμερικάνικη βάση.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα συνθήματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», τα οποία συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία το 1973, παραμένουν απόλυτα επίκαιρα.

Σήμερα τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου με νέους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ανατροπή, για μία εναλλακτική στις μνημονιακές προοπτικές πορεία της χώρας και για ένα πολιτικό μέτωπο των Αριστερών, αντιμνημονιακών και πατριωτικών δυνάμεων, που θα προωθήσει αυτούς τους στόχους.

Η ΛΑ.Ε. καλεί τον ελληνικό λαό σε νέους αγώνες για μία Ελλάδα χωρίς καταστροφική λιτότητα και ταπεινωτική εποπτεία, με Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Όλες και όλοι στην συγκέντρωση και πορεία για να τιμήσουμε την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Σάββατο 17 Νοέμβρη στις 6:30 μμ, στην Κεντρική πλατεία Καλαμάτας».

  • Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΛΑΕ Μεσσηνίας.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Συνάδελφοι εργαζόμενοι!

Σας καλούμε όλους να παραβρεθείτε στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 στις 18.30.

Τιμούμε τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσαν το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης και άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ανακαλούμε  αιτήματα εκείνων των αγωνιστών, τα οποία δυστυχώς είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Αξιοπρεπής εργασία, ποιοτική και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματική δημοκρατία είναι δυστυχώς ακόμα και σήμερα ζητούμενα και όχι κεκτημένα.

Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα ισχυρό παρόν μνήμης αλλά και συνεχούς αντίστασης και αγώνα.

  • Ο Πρόεδρος Δημήτριος Γ. Φαββατάς
  • Ο Οργανωτικός Γραμματέας Δημήτριος Πράττης».

H ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ»

Ψήφισμα για την 45η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη της «Πελοπόννησος Πρώτα».

Το ψήφισμα που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα, έγινε ομόφωνα δεκτό από τις παρατάξεις του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου.

H παράταξη της «Πελοπόννησος Πρώτα»

μοιραστειτε το:

Comments are closed.