Καλαμάτα: Ελληνογαλλίδα βουλευτής στο Δημαρχείο

0

Η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα Βουλευτής Marietta Karamanli, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εκπροσωπεί την περιοχή Sarthe (Le Mans) και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γαλλία-Ελλάδα της Γαλλικής Βουλής επισκέφθηκε το ιστορικό Δημαρχείο, το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου 2018.

Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με φίλους της Γαλλίας και του γαλλικού πολιτισμού, με αντικείμενο την ενδυνάμωση των σχέσεων Καλαμάτας και Γαλλίας και την ενίσχυση της παρουσίας του γαλλικού πολιτισμού στην πόλη της Καλαμάτας. Συζήτηση έγινε για τη λειτουργία και την προσφορά του Γαλλικού Ινστιτούτου, αλλά και τη συνεισφορά στην πόλη της Καλαμάτας Γάλλων επιστημόνων, τεχνικών, πνευματικών ανθρώπων και επιχειρηματιών, από το 1830 μέχρι πρόσφατα.

Nikas gallida 2

Ο Δήμαρχος μίλησε για το σοβαρό θέμα του κτηρίου των Εφεσίων (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), που ανήκει στο Γαλλικό Δημόσιο και τη μη προώθηση της διαδικασίας παραχώρησης αυτού στο Δήμο Καλαμάτας, παρά την καταρχήν θετική άποψη της Γαλλικής Πρεσβείας. Το θέμα δεν προωθείται, παρά τις προσπάθειες του Δήμου επί 8 χρόνια. Το κτήριο απαξιώνεται, διότι τμήματά του είναι υπό κατάρρευση και υπάρχει κίνδυνος να καταστεί πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή λόγω εγκατάλειψης.

Η κυρία Karamanli ζήτησε το φάκελο του κτηρίου, για να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.

Επισημαίνεται ότι στο κτήριο Εφεσίων ο Δήμος Καλαμάτας επιθυμεί να στεγάσει το Μουσείο της πόλης και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, συμφωνεί να βρεθεί χώρος για το Προξενείο της Γαλλίας, ενώ υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανακατασκευή του κτηρίου, η οποία έχει δοθεί στο Δήμο Καλαμάτας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.