Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για την Πύλο

0

Καθησυχαστικοί για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Μεσσηνία σήμερα Δευτέρα (25/6/18) στις 08:15 το πρωί, είναι οι σεισμολόγοι, τουλάχιστον όσον αφορά στο ότι το επίκεντρο του ήταν στη θάλασσα, μακρυά από κατοικημένες περιοχές.

Υπάρχουν όμως διαφορετικές απόψεις αν πρόκειται περί του κύριου ή όχι σεισμού. Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δηλώνει ότι «σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα θεωρώ ότι κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτός είναι ο κύριος σεισμός, κατά 90 με 95%». Από την άλλη ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνει πως «δεν είμαι βέβαιος ότι ήταν ο κύριος σεισμός, θέλει προσοχή, γιατί η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται».

Ευθύμιος Λέκκας: κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτός είναι ο κύριος σεισμός κατά 90 με 95%

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, αφού ανέφερε ότι το φαινόμενο σημειώθηκε στο όριο που συγκρούονται οι λιθοσφαιρικές πλάκες, σε μια σεισμογενή ζώνη και επισήμανε πως δεν προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός, τόνισε:

«Έχουμε υψηλή σεισμικότητα στην περιοχή, θέλουμε τέτοιους σεισμούς, που είναι στον υποθαλάσσιο χώρο. Δεν προκαλούν βλάβες, εκτονώνουν όμως τις δυνάμεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οπότε απομακρύνεται η πιθανότητα γένεσης ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα θεωρώ ότι κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτός είναι ο κύριος σεισμός, κατά 90 με 95%. Έχουμε αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή μικρότερου μεγέθους, της τάξεως των 3, 3,5 και,4 βαθμών. Συνεπώς, εκτονώνεται σταδιακά η κατάσταση. Θεωρώ όμως, ότι σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περάσουν τρία εικοσιτετράωρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά ότι το φαινόμενο έχει ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εδώ στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αλλά και στον ΟΑΣΠ παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, έχουμε εστιάσει την προσοχή μας εκεί, αλλά εκείνο που θα πρέπει να πούμε και πάλι και να τονίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Γερ. Παπαδόπουλος: Δεν είμαι βέβαιος ότι ήταν ο κύριος σεισμός, θέλει προσοχή

Αντίθετα, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr για τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα στην Πύλο είπε ότι «δεν είμαι βέβαιος ότι ήταν ο κύριος σεισμός, θέλει προσοχή γιατί η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται».

papadopoulos ger

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ειδικότερα η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

«Ο σεισμός ήταν 5,2 ρίχτερ, με εστία στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Πύλου, η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει πριν δύο με τρεις ημέρες με μικρότερης έντασης σεισμούς. Τώρα έχουν ακολουθήσει δύο σεισμοί 3,4 και 2,4. Δεν είμαι βέβαιος ότι ήταν ο κύριος σεισμός, θέλει προσοχή γιατί η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται. Είναι καθησυχαστικό ότι το επίκεντρο είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται παρακολούθηση τις επόμενες ώρες».

«Ο σεισμός ήταν 5.2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο της Πύλου και έγινε έντονα αισθητός στη Δυτική Πελοπόννησο. Προηγήθηκαν προσεισμοί το τελευταίο διήμερο. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η δράση βρίσκεται σε εξέλιξη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.