Ι. Λάσκαρης: “Ψηφιακό παρατηρητήριο ελαιοπαραγωγού και αγρότη”

0

Με έντονο τον προβληματισμό μας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί λόγω της υποβάθμισης της παραγωγής που προέκυψε από την προσβολή μυκήτων και εντόμων και συνάμα λάθος χειρισμού φορέων που συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή, προχωρήσαμε στη δημιουργία «ψηφιακού παρατηρητηρίου» και συγχρόνως φόρουμ για τους ελαιοπαραγωγούς και τους αγρότες. Επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χώρος κατάθεσης απόψεων και προοπτικών  για ζητήματα σοβαρά όπως η καλλιέργεια της ελιάς και η σωστή προώθηση τοπικών προϊόντων.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια θα επιδιώξουμε την σύζευξη των παραγωγών με την επιστημονική κοινότητα αλλά και ειδικούς σε θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει ένα εργαλείο άμεσης διείσδυσης στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και των αγροτών γενικά και τις λύσεις που πρέπει να προωθηθούν αφού ειδικά για τον Δήμο Μεσσήνης ο πρωτογενής τομέας παραμένει πυλώνας της οικονομικής σταθερότητας του τόπου.

Η ποσοτική μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με την ποιοτική υποβάθμιση της ελιάς και του λαδιού οδηγούν στην ανάγκη άμεσων αποφάσεων αλλά και ριζικών αλλαγών. Σίγουρα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και το μοντέλο δακοκτονίας και να γίνει ορθολογιστική διαχείριση των κονδυλίων και να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις και φυσικά να αποτυπωθούν οι ζημιές κατά δήμο-χωρική ενότητα-περιφερειακή ενότητα χωρίς καθυστερήσεις, ωστόσο  πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την επόμενη ημέρα.

Η ενημέρωση και η σοβαρή ενασχόληση θα μας δείξει τον δρόμο. Κυρίως να καταγραφούν και διαδοθούν επιτέλους στη πλειονότητα της κοινωνίας μας οι φωνές επιστημόνων αρθρογράφων και ειδικών σε θέματα συνεταιρισμού που χρόνια τώρα μας προετοίμαζαν για όσα βιώνει ο αγροτικός κόσμος σήμερα. Αυτό επιχειρεί το «Ψηφιακό Παρατηρητήριο του Ελαιοπαραγωγού/Αγρότη» και στοχεύει στο να αποτυπωθούν καινοτόμες προτάσεις και λύσεις.

Γιάννης Λάσκαρης

Επικεφαλής συνδυασμού «Επανεκκίνηση Δήμου Μεσσήνης»

μοιραστειτε το:

Comments are closed.