“Θετική η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, αλλά…”

0
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΟ “MEGA”

«Αναμφισβήτητα θετική» χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό ΑΟΖ ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” και στους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου. «Εφόσον βέβαια η κυβέρνηση δεν μείνει στην ΑΟΖ αλλά προχωρήσει και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπως ήταν ο σχεδιασμός και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

«Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον τρόπο που πολιτεύθηκε η ΝΔ στην αντιπολίτευση σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Υπενθυμίζω ότι το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών για συμφωνία με Αλβανία, η ΝΔ αντέδρασε με ανεύθυνο λαϊκισμό», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε επίσης πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μεγάλη εικόνα. Βλέπουμε μια Τουρκία που δεν είναι απομονωμένη όπως υποστήριζε η κυβέρνηση το προηγούμενό διάστημα, αλλά διαμορφώνει τις εξελίξεις, και την κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε, αναφέροντας συγκεκριμένα «την απόφαση που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, όπου για πρώτη φορά  περιλήφθηκε ρητά στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Δυνατότητα που δεν έχει ενεργοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Χαρακτήρισε δε, «λανθασμένη» την «πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας που επέλεξε η κυβέρνηση όπως και τη σύνδεση του προσφυγικού με τα ελληνοτουρκικά. Επιλογές που οδήγησαν και σε αύξηση των ροών και σε υπερπτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τον Έβρο».

«Και το προσφυγικό και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας πρέπει να πάρει ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό χαρακτήρα» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, όπως «έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μεταφέραμε και το προσφυγικό και την όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Η Ελλάδα ήταν τα προηγούμενα χρόνια ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ξανά την ανάγκη να «συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως ζητούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών». «Εδώ και ένα μήνα κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο», πρόσθεσε, αναφέροντάς παραδειγματικά το «αχρείαστο ρίσκο ανοίγματος των σχολείων» και τις επικίνδυνες εξελίξεις στον τουρισμό,  υπενθυμίζοντας ότι «από 15 Ιουνίου ξεκινούν δειγματοληπτικά μόνο τεστ στα αεροδρόμια».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη των πολιτών», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην χαθούν όσα κέρδισε η χώρα το προηγούμενο διάστημα», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Ακολουθεί video με τη συνέντευξη του κ. Χαρίτση:

Συνέντευξη στο MEGA |10.06.2020

– Η κυβέρνηση #ΝΔ να μην μείνει στην #ΑΟΖ αλλά να προχωρήσει και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπως ήταν ο σχεδιασμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Δεν θα ακολουθήσουμε τον τρόπο που πολιτεύθηκε η ΝΔ στην αντιπολίτευση σε κρίσιμα εθνικά θέματα – Όταν το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών για συμφωνία με την Αλβανία, η ΝΔ αντέδρασε με ανεύθυνο λαϊκισμό – Και το #προσφυγικό και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας πρέπει να πάρει ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό χαρακτήρα – Επί ΣΥΡΙΖΑ μεταφέραμε αυτά τα θέματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο- #COVID 19 – Η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο στην άρση των περιοριστικών μέτρων- Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη των πολιτών – Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην χαθούν όσα κέρδισε η χώρα το προηγούμενο διάστημαΗ συνέντευξή μου στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega" και στους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου, στο Mega Tv

Δημοσιεύτηκε από Alexis Charitsis – Αλέξης Χαρίτσης στις Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020
μοιραστειτε το:

Comments are closed.