Θαν. Πετράκος: Με το νεοφιλελευθερισμό ή κόντρα σε αυτόν;

0
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι μια εύκολη εκλογική μάχη καθώς από τη μια πλευρά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν το γνωστό χαρτί της δικομματικής πόλωσης και των διλημμάτων σε όλα τα επίπεδα», είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θαν. Πετράκος, απόψε στην κεντρική ομιλία του στο ξενοδοχείο Rex της Καλαμάτας, στο τέλος της οποίας παρουσίασε τους υποψηφίους συμβούλους του.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «από την άλλη πλευρά Τατούλης και Νίκας στην προσωπική τους αντιπαράθεση αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα την περιφέρεια Πελοποννήσου, διαγκωνιζόμενοι ποιός θα εκπροσωπήσει περισσότερο επάξια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και το συντηρητικό χώρο. Μια πολιτική που αγκαλιάζουν με το δικό τους τρόπο Δέδες και Μπουντρούκας εκφράζοντας την ουσία της πολιτικής που ακολουθούν τα κόμματα που τους στηρίζουν και διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής  σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα».

Άλλα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Πετράκου έχουν ως εξής:

«Τα 8 χρόνια διοίκησης της περιφέρειας από τον κ Τατούλη μόνο σαν χαμένη οκταετία για τους πολίτες μπορούν να χαρακτηριστούν. Δε σχεδιάστηκε ούτε ένα βασικό έργο υποδομής, δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναπτυξιακό. Η περιφερειακή αρχή διαχειρίστηκε τα σοβαρά προβλήματα της Πελοποννήσου με νεοφιλελεύθερη λογική και τρόπο πελατειακό, αναποτελεσματικό και αδιαφανή. Λειτούργησε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά. Περιφρόνησε τη φωνή των πολιτών. Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ουραγός στον τουρισμό, στην παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, στο ΑΕΠ, στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έχει τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές οι οποίες οδηγούν σε στασιμότητα και υπανάπτυξη. Ο κ Τατούλης μαζί με τις κυβερνήσεις των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών απολύτως υπεύθυνοι για όλα τα παραπάνω. Σήμερα ο Περιφερειάρχης κρύβεται επιμελώς και δεν εμφανίζεται στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις για να εξηγήσει στον πελοποννησιακό λαό τα πεπραγμένα της 8ετίας του. Απέφυγε την τηλεοπτική αντιπαράθεση που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Κορινθία γιατί ακριβώς ελάχιστα πράγματα έχει να επιδείξει Ο βασιλιάς, ωστόσο, είναι γυμνός. Γι αυτό καλούμε τους πολίτες της Πελοποννήσου, να δώσουν την απάντηση τους στις 26 Μαΐου.

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” απευθύνεται σε όλους τους δημοκράτες πολίτες της περιοχής ζητώντας τη στήριξη του ψηφοδελτίου της που αποτελείται από ανθρώπους με συνεχή και συνεπή παρουσία σε κάθε Νομό.

Η κίνησή μας είναι είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως κόμματος και «χρώματος» που έχει τη γνώμη ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στην Πελοπόννησο και όχι απλά να αλλάξει ο διαχειριστής της ίδιας σε γενικές γραμμές νεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής.

Πορευόμενοι με τις αρχές που μας γνώρισαν οι πολίτες της Πελοποννήσου, δεσμευόμαστε για τη στάση μας σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο. Μένουμε αταλάντευτα αντίθετοι απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και της παραλλαγές του στην Πελοπόννησο όπως εκφράζονται από τις υποψηφιότητες Νίκα, Τατούλη, Δέδε και Μπουντρούκα. Οι οποίοι ασπάζονται τα μνημόνια και θα υλοποιήσουν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές οι οποίες οδήγησαν την περιφέρεια σε αυτήν την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Για αυτό το πραγματικό δίλημμα, το ουσιαστικό ερώτημα των εκλογών είναι με ποιους θα πάνε οι πολίτες; με την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ή με τους διαχειριστές της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον τόπο μας;

Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως μέχρι σήμερα στον δημόσιο βίο. Με συνέπεια, σταθερότητα, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα.

Δεν επιδιώκουμε να ακούμε τη φωνή μας με την ικανοποίηση πως τα είπαμε, αλλά για να μεταφέρουμε στο βουλευόμενο όργανο της Περιφέρειας τη φωνή των κινημάτων των αγωνιζόμενων πολιτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε μαζί με άλλες δυνάμεις που μπορούμε να αναζητήσουμε κοινά σημεία δράσης αλλά και μαζί με τους ενεργούς πολίτες, να ανατρέψουμε τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν δίνει ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες και να σπάσουμε τις δεσμεύσεις του μνημονιακού μεσοπρόθεσμο 2019 -2023,

Δίνουμε τη μάχη για να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, τις οποίες όπως αποδείχθηκε από τις προσφορές προσπαθούν να πάρουν κοψοχρονιά οι ενεργειακοί όμιλοι που άνθησαν την εποχή της κρίσης με τις πλάτες των κυβερνήσεων.

Δίνουμε τη μάχη για ένα άλλο σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα ελαχιστοποιεί το κόστος και συμβάλει στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών

Αγωνιζόμαστε για να μην εκποιηθεί η δημόσια περιουσία στην Πελοπόννησο, στηρίζουμε όπως κάναμε πάντα την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που είναι ένα από το ανερχόμενα της χώρας και είμαστε αντίθετοι με την εκποίηση στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Είμαστε αντίθετοι με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Πελοποννήσου

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τα σχέδια για εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς.

Αγωνιζόμαστε για να μην εκποιηθεί η ιδιωτική περιουσία των λαϊκών στρωμάτων με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να προχωρήσει η Πελοπόννησος σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση για να γίνουν πραγματικότητα οι ανάγκες των πολιτών της.

Δεσμευόμαστε να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη κινημάτων για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού. Να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των «φιλέτων» που είναι ενταγμένα στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.

Προτεραιότητά μας έργα και υποδομές που θα στηρίζουν τον πολιτισμό, την αγροτική παραγωγή, τον δευτερογενή τομέα και τον τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον με ιδιαίτερη στόχευση τον ποιοτικό, τον πολιτιστικό, τον θρησκευτικό, τον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό για να συγκρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας.

Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε ώστε να αναμορφωθεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πρόγραμμα σπουδών του ώστε να συνδεθεί με τις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου μας.

Πέρα από τις μεγαλοστομίες, τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις, η πραγματικότητα είναι μια: Η Πελοπόννησος βρίσκεται στον πάτο των ευρωπαϊκών περιφερειών από την άποψη της κατάταξης με βάση του ΑΕΠ

Για την κατάσταση αυτή έχουν ευθύνη όλοι εκείνοι που βρέθηκαν σε θέσεις διαχείρισης των δημόσιων υποθέσεων, είτε ως πρόσωπα, είτε εκπροσωπώντας κόμματα. Και δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κύριοι Δέδες, Μπουντρούκας, Νίκας και Τατούλης υπηρέτησαν για πολλά χρόνια πολιτικές που οδήγησαν και τον τόπο και τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και οι τέσσερεις με διαφορετικό τρόπο υποστηρίζουν την ίδια πολιτική, το νεοφιλελευθερισμό και τις συνταγές λιτότητας. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο διαχείρισης αυτών των πολιτικών στην Περιφέρεια, την οποία βλέπουν ως προσωπικό ή και κομματικό τρόπαιο. Την πρακτική συμφωνία τους επί της ουσίας εκφράζουν με τις θέσεις τους στην προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας αντιδικούν σε υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους για δευτερεύοντα ζητήματα. Και φυσικά οι έχοντες θέσεις εξουσίας προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν μέχρι την τελευταία στιγμή αξιοποιώντας κάθε είδους μηχανισμούς προπαγάνδας και εξάρτησης.

Στεκόμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πολιτικές και πρακτικές, είμαστε στην άλλη όχθη και θέτουμε το πραγματικό δίλημμα: Με το νεοφιλελευθερισμό ή κόντρα σε αυτόν. Από θέση “κόντρας” καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια και να ενισχύσουν την “Αγωνιστική Συνεργασία” θέτοντας τις βάσεις για ένα ευρύτερο μέτωπο μέσα από μια ισότιμη συνεργασία των δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή των σημερινών πολιτικών στην Περιφέρεια και τη χώρα.

Ήρθε ή ώρα να μας στηρίξετε με την ψήφο σας και να μας δώσετε δύναμη για να αλλάξουμε μαζί τη μοίρα του. Η ψήφος σας δε θα πάει χαμένη. Θα την τιμήσουμε Το γνωρίζετε. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου ψηφίστε μαζικά, με αισιοδοξία και πίστη Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου. Μαζί με τους πολίτες αλλάξουμε την Πελοπόννησο. Και όπως λέει και ο μεγάλος Πελοποννήσιος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος:

Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Θανάση Πετράκου

μοιραστειτε το:

Comments are closed.