Θέματα της Καλαμάτας στο υπουργείο Υποδομών

0

Σε θετική κατεύθυνση κινούνται όλα τα θέματα του Δήμου Καλαμάτας που τέθηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά στη σημερινή (3.2.2017) δίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Γιώργου Δέδε, συζητήθηκαν τα αιτήματα του Δήμου Καλαμάτας σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο, όσον αφορά στην προσβασιμότητα, στις ασφαλτοστρώσεις και στα αντιπλημμυρικά, καθώς και όσα αιτήματα είχε υποβάλει ο Δήμος από καιρό για έργα αντιπλημμύρισης.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα, του αντιδημάρχου Ανδρέα Καραγιάννη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Ι. Καμβυσίδη, του Γενικού Διευθυντή του «Μορέα» Γιώργου Συριανού, του Διευθυντή της αρμόδιας για τον αυτοκινητόδρομο ΕΥΔΕ του Υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων από το Υπουργείο Υποδομών και το Δήμο Καλαμάτας (συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΥΑΚ).

Η συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου στην Καλαμάτα

Με την επιστροφή του από την Αθήνα, το βράδυ, ο δήμαρχος παρουσία του αντιδημάρχου Α. Καραγιάννη και του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Καμβυσίδη, οι οποίοι τον συνόδευαν στην πρωτεύουσα, με συνέντευξη Τύπου ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο υπουργείο Υποδομών.

Όσον αφορά στον «Μορέα»:

 1. Θα ασφαλτοστρώσει τις οδούς:
 • Θουρίας – Αμφειας
 • Σπάρτης έως και τη νέα γέφυρα
 • προς τον παλιό σκουπιδότοπο στα Γιαννιτσάνικα, σε μήκος 200 μέτρων
 1. Θα εκπονήσει υδραυλική μελέτη, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, για το ρέμα “Ελαφογκρέμι”, στη βορειοδυτική πόλη, που προκάλεσε πλημμύρες τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο προς την Αγία Σωτήρα, με μεγάλη πιθανότητα χρηματοδότησης του έργου, όπως είπε ο κ. Νίκας, ο οποίος μίλησε για προϋπολογισμό άνω των 5.000.000 ευρώ
 2. Θα κατασκευάσει στο Καλαμίτσι αγωγό ομβρίων 80 μέτρων, από την περιφερειακό δρόμο, μέχρι τον υπάρχοντα αγωγό.

Σχετικά με τα θέματα προσβασιμότητας, ο δήμαρχος είπε, όσον αφορά τα αποτελέσματα της σύσκεψης:

 • Θα συνταχθεί μελέτη για το Αρφαρά για το Καλάμι και τα Φιτσαλέικα
 • Θα γίνει παρέμβαση στη γέφυρα της Μικρομάνης, στη Θουρία
 • Το υπουργείο ήταν αρνητικό για έργο στα Μιχαλέικα, καθώς έκρινε απαγορευτική τη σχέση κόστους (450.000 ευρώ) – οφέλους.
 • Θα γίνει επαναρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών στον περιφερειακό, στα Γιαννιτσάνικα, με προτεραιότητα για όσους κινούνται με κατεύθυνση προς το κέντρο της Καλαμάτας.
 • Θα εξεταστούν για την οδό Μαρίας Κάλλας, τα ενδεχόμενα ή να γίνει κυκλικός κόμβος ή να παραμείνουν τα φανάρια με αμφίδρομη κίνηση. Όπως είπε ο κ. Νίκας, υποβλήθηκε ήδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τροποποίηση του σχεδίου πόλης, και με την έγκριση θα αποζημιωθούν τα απαιτούμενα 180 τ.μ., που θα απαλλοτριωθούν.

Ακόμα, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε ότι «το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι. Το υπουργείο πρέπει να απαντήσει για τις ευθύνες του «Μορέα»».

Στη συνέντευξη ο δήμαρχος είπε, μεταφέροντας την απόφαση του υπουργείου, ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες απαλλοτριώσεις για τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, ενώ διευκρίνισε ότι από τα αντιπλημμυρικά έργα από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο σταμάτησαν λόγω κακοκαιρίας και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.