Η 197η επέτειος Άλωσης της Τριπολιτσάς

0

Οι εκδηλώσεις για την 197η Επέτειο Άλωσης της Τριπολιτσάς ολοκληρώθηκαν σήμερα, με την Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Πυλόπουλου, του Υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία βρέθηκε στην Τρίπολη από το Σάββατο 22/9/19).

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Δοξολογία, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκαν στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής.

Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι άλλοι επίσημοι μετέβησαν σε πομπή στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων στην πλατεία Άρεως όπου και τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη όπου έγινε κατάθεση στεφάνου από τον κ. Παυλόπουλο.

PAVLOPOULOS GENHMATA

Ο Δήμος Τρίπολης μετά το πέρας της παρέλασης, παρέθεσε επίσημο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τρίπολης, τα χορευτικά σύνολα της πόλης και άλλοι συμμετέχοντες, διοργάνωσαν δρώμενο στην πλατεία Άρεως για την επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον εορτασμό της Επετείου της Άλωσης της Τριπολιτσάς είπε:

«Η Άλωση της Τριπολιτσάς, αυτό το εμβληματικό στρατήγημα του Γέρου του Μωριά και των Αγωνιστών του 1821, που οδήγησε στην ευόδωση της Εθνεγερσίας, εκπέμπει, διαχρονικώς, πολλά και Εθνικής σημασίας μηνύματα. Η σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη, συγκυρία επιβάλλει να μας εμπνέουν ιδίως τα εξής:

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε πει πως «ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω». Η αθάνατη αυτή ρήση, και η αντίστοιχη ιστορική αλήθεια που συμπυκνώνει, διδάσκει εμάς, τους Έλληνες, όχι τον εφησυχασμό αλλά, όλως αντιθέτως, την εγρήγορση. Με την έννοια ότι εμείς, οι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να υπερασπιζόμαστε κάθε στιγμή και με κάθε θυσία την Ελευθερία μας, ιδίως δε τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας.

PAVLOPOULOS TATOULHS 2

Αυτό τον μεγάλο Εθνικό Στόχο της υπεράσπισης της Ελευθερίας μας -όπως άλλωστε και κάθε άλλο Εθνικό Στόχο- μόνον ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε. Η Ιστορία μας καλεί λοιπόν να έχουμε διαρκώς βαθιά χαραγμένο στην συνείδησή μας το ότι η αρραγής ενότητά μας είναι ο θώρακάς μας για την υπεράσπιση τόσο της απαράμιλλης Κληρονομιάς των Προγόνων μας όσο και του μέλλοντος που μας αναλογεί. Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός είναι θανάσιμος κίνδυνος για την προοπτική του Λαού μας και του Έθνους μας.

Και φέτος, κατ’ αυτή την Εθνικής σημασίας Επέτειο, θα επαναλάβω τούτο προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει την αξία της Ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι και η Τουρκία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Άρα σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.