Η συνάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας με τον Υπ. Περιβάλλοντος

0

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον οποίο επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, στο γραφείο του, στην Αθήνα, είχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν έργα και δράσεις που σχεδιάζονται αλλά και χρηματοδοτήσεις που η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας διεκδικεί για την υλοποίηση του προγραμματισμού που έχει θέσει, με τον Υπουργό να εκφράζεται θετικά ως προς την υποστήριξη προτάσεων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό για όσα υλοποιεί ο Δήμος στον τομέα του Περιβάλλοντος αλλά και σ’ αυτούς της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής: Σε σχέση με το Περιβάλλον, ο Δήμος υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, είναι σε λειτουργία μονάδα κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων, συντάσσει επιχειρησιακό σχέδιο για την αναζωογόνηση περιοχών του αστικού χώρου της πόλης, ενώ σε εξέλιξη είναι η σταδιακή ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας, η σύνταξη ενός γεωχωρικού χάρτη δεδομένων (G.I.S), η κατασκευή στις γειτονιές της πόλης μικρών χώρων πρασίνου (πάρκα τσέπης) και η ανάπλαση δρόμων της εμπορικής ζώνης.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο Υπουργός ενημερώθηκε επίσης από τον Δήμαρχο για τις διεκδικήσεις του Δήμου που αγγίζουν όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του χαρτοφυλακίου του: Έγινε συζήτηση για τις εν εξελίξει πολεοδομικές μελέτες του Δήμου και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως σε σχέση με την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης Οικισμού Βέργας που είναι προς έγκριση στο Σ.τ.Ε.

Επίσης ο κ. Σκρέκας ενημερώθηκε για τις διεκδικήσεις του Δήμου στον τομέα της Ενέργειας, μέσω της υποστήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων του Δήμου για την κατασκευή Φ/Β Πάρκων, για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με το Σ.Φ.Η.Ο, για τη διαχείριση της ενέργειας και φυσικών πόρων (νερό), με έξυπνες συσκευές κ.ά.

Ένα από τα προγράμματα που ο Δήμος ενδιαφέρεται να ενταχθεί -και στο πλαίσιο αυτό γίνεται η σχετική προετοιμασία- είναι το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ», το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Δήμος Καλαμάτας, δεδομένου ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βιώσιμη αστική ανάπτυξη προετοιμάζει την πρότασή του, άλλωστε ήδη έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΔΙΑΖΩΜΑ για την υποστήριξη σε θέματα ανάπτυξης τουρισμού και πολιτισμού. Σημειώνεται ότι η φιλοσοφία του «ΠΟΛΙΣ» περιλαμβάνει αστικές παρεμβάσεις εμβληματικού χαρακτήρα.

Ο κ. Βασιλόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, έθεσε κι άλλα θέματα και διεκδικήσεις, όπως η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών ήταν ένα απ’ αυτά, με έμφαση να δίνεται στα σχολικά κτήρια.

Όσον αφορά τα διατηρητέα, ο Δήμαρχος ζήτησε την ενεργοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ψηφιακή Τράπεζα Γης, ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση ενός ζητήματος που για χρόνια αναζητά λύσεις.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η “ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ”

Τέλος κατά τη συνάντηση του Υπουργού με τον Δήμαρχο συζητήθηκε και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευή και λειτουργίας των εργοστασίων στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η υποστήριξη για την ανάδειξη πράσινων σημείων στην πόλη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την περιοχή της Μαραθόλακκας, όπου και συζητήθηκε η αποκατάσταση του εν λόγω χώρου. Προς την κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου σε επίπεδο μελέτης και χρηματοδότησης, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό και κρίσιμο για το Δήμο έργο. «Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η άμεση έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση αμέσως μετά την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.