Η σημερινή επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στην Πύλο

0

Την έδρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, την Πύλο, επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή (6/10/2020) η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, καθώς και μέλη της Επιτροπής.
Την κ. Δασκαλάκη και τους συνεργάτες της υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, στην κεντρική πλατεία της Πύλου, παρουσία αντιπροσωπείας του Δήμου και εκπροσώπων άλλων τοπικών φορέων.

Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την κα Αγγελοπούλου για την τιμητική της επίσκεψη στο Δήμο, ενώ αναφέρθηκε στην πλούσια εθνική τοπική ιστορία, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί βαριά κληρονομιά για όλους μας αλλά και για τις επερχόμενες γενεές. «Η Πύλος είναι ένα μέρος ιστορικό, ευλογημένο, ένα μέρος που συμβολίζει το αθάνατο ελληνικό πνεύμα διαχρονικά. Εδώ, πριν από 193 χρόνια, η Ναυμαχία έβαλε τη σφραγίδα στη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, δικαιώνοντας τις θυσίες των Ελλήνων» ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Καρβέλας.

Η κα Αγγελοπούλου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την υποδοχή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ιστορικά γεγονότα της περιοχής και κάλεσε τους Έλληνες σε εγρήγορση και αγαστή συνεργασία, προκειμένου να κρατηθεί η χώρα ψηλά και να ξεπεράσει το συντομότερο τις όποιες δοκιμασίες.

«Στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τα παιχνίδια της ιστορίας μας ευνόησαν. Οι Μεγάλες Δυνάμεις μας βοήθησαν. Δεν πρέπει όμως να βασιζόμαστε στην τύχη. Πρέπει να πάρουμε την απόφαση ότι αφέντες της μοίρας μας είμαστε εμείς. Γιατί έχουμε δείξει στην ιστορία μας ότι μπορούμε και στεκόμαστε όρθιοι παρά τις δυσκολίες και να προχωράμε μπροστά» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και πρόσθεσε: «Εδώ στην Πύλο, στο Μανιάκι, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει και το μεγαλείο της θυσίας του Παπαφλέσσα. Του ιερωμένου οπλαρχηγού, του ήρωα της Επανάστασης που ανάγκασε τον ίδιο τον Ιμπραήμ να υποκλιθεί στο άψυχο σώμα του, δηλώνοντας έτσι τον απεριόριστο σεβασμό του».

Στην τοποθέτησή της, η Πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε όλους τους παριστάμενους φορείς να προχωρήσουν σε συνέργειες προκειμένου τα οφέλη που προκύπτουν από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου να μεγιστοποιηθούν. Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στα διακεκριμένα προϊόντα Μεσογειακής Διατροφής που παράγει η περιοχή, όπως το λάδι, τις ελιές, τα σύκα, το κρασί και τις σταφίδες της. «Πρέπει να κάνουμε στους τόπους μας πράγματα, δράσεις, συνεργασίες των παραγωγών. Να δείξουμε τις σημαντικές τεχνικές που έχει η παράδοσή μας. Και να δούμε το 2021 σαν την πύλη μέσα από την οποία μπαίνουμε στον επόμενο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η επαφή μας με τα μέρη που επισκεπτόμαστε και τους ανθρώπους που συναντάμε είναι μάθημα για εμάς. Μαθαίνουμε καινούργια πράγματα για την ιστορία του κάθε τόπου. Και βλέπουμε το πως θα συντελεστεί η ανάπτυξη με βάση τον παραγωγικό πλούτο της κάθε περιοχής» τόνισε ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. «Αυτός ο τόπος με την ιστορική και συμβολική του σημασία ήταν και είναι μια έμπνευση για εμάς. Μέσα από τον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη αλλά και τις προτάσεις της, η Πύλος μας δίνει θάρρος για το μέλλον» ανέφερε η Δέσποινα Μουζάκη.

Με το πέρας της σύσκεψης Δήμαρχος και Πρόεδρος αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Οι προτάσεις της Πύλου για Ναυαρίνο και Μανιάκι

Σημειώνεται ότι, για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, ο Δήμος Πύλου Νέστορος έχει υποβάλει στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δύο προτάσεις, με τις οποίες θέλει να τιμήσει τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Η πρώτη πρόταση αφορά δράση αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τη μάχη στο Μανιάκι, και αφορά τη δημιουργία μνημείου και τη φύλαξη των οστών του Παπαφλέσσα, στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το περίφημο Κάστρο της Πύλου (Νιόκαστρο) όπου ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος, καθώς και στα δύο μουσεία που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το πρώτο μουσείο έκθεσης ενάλιων αρχαιολογικών ευρημάτων στον Ελλαδικό χώρο, και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η κα Αγγελοπούλου, μπροστά από τον ιστορικό Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης δράσεων και συνεργασιών για το καλό του τόπου, τονίζοντας ότι το 2021 αποτελεί πύλη στον επόμενο αιώνα, γι’ αυτό η αγάπη μας προς την πατρίδα και το ιστορικό της παρελθόν, θα πρέπει να μένουν άσβεστες.

Τέλος ο Δήμαρχος σε δήλωσή του ανέφερε: «Υποδεχτήκαμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά την κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τους συνεργάτες της στην έδρα του Δήμου μας, ενός τόπου με μεγάλη ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά με κορυφαίο ιστορικό γεγονός, αυτό της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, η οποία σηματοδότησε την απαρχή του ελληνικού ανεξάρτητου κράτους».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.