Η Πύλος του Κωστή Τσικλητήρα υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα

0

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε χθές το μεσημέρι από την αρχαία Ολυμπία το μεγάλο ταξίδι της προς το Τόκιο, για την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, κάνοντας στάση στην Πύλο, γενέτειρα του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη, Κωστή Τσικλητήρα.

Η τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, προσαρμοσμένη στις πρόσφατες εγκυκλίους των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, ξεκίνησε με την μεταλαμπάδευσή της από την είσοδο της Πύλου.

Τη Φλόγα μετέφερε μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και ακολούθως ο Αθλητικογράφος Νίκος Τσώνης, ο οποίος την μεταλαμπάδευσε στον Ολυμπιονίκη Δημήτρη Μαγγανά. Έπειτα τη Φλόγα πήρε η εγγονή του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα, Καλλιόπη Τσικλητήρα, η οποία μεταφέροντας το Ολυμπιακό Φως, πέρασε μέσα από την οικία του Ολυμπιονίκη και υποκλίθηκε στον ανδριάντα του προγόνου της, στη βάση του οποίου φυλάσσονται τα οστά του. Συγκινημένη και η ίδια, εξήλθε από την οικία του, ανάβοντας τον Ολυμπιακό Βωμό, που είχε στηθεί στην είσοδο.

Ακολούθησαν οι ανακρούσεις των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας, Ιαπωνίας, καθώς και ο Ύμνος της Ολυμπιάδας.

Ο πρώτος χαιρετισμός ήταν του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο στην ιστορική Πύλο, έστειλε το μήνυμα ότι: «Σε μια εποχή, όπου έχουν κατακερματιστεί όλες οι αξίες που μας χαρακτήριζαν μέχρι τώρα, ο θρύλος Ολυμπιονικών όπως αυτός του Τσικλητήρα, μέσα από τον Ιερό Θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, στέκεται ως φωτεινό παράδειγμα, κάνοντας όλους τους Έλληνες περήφανους απογόνους του» και συνέχισε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας θυμίζουν ότι, παρά τις καθημερινές δοκιμασίες που μας εμφανίζονται, με αγαστή συνεργασία, όλοι μας είμαστε ικανοί για μεγάλα επιτεύγματα, που προβάλλουν τον πολιτισμό, την συναδέλφωση και την ευγενή άμιλλα».

Η εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Χιρόμι Καουαμούρα στον χαιρετισμό της ανέφερε: «Η Ολυμπιακή Φλόγα σήμερα σηματοδοτεί ένα σταθερό βήμα για το μέλλον με ελπίδα. Η ιδέα που υποστηρίζει η Λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς του 2020 είναι η Ελπίδα να φωτίζει το Δρόμο μας».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελληνικής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιος Βασιλειάδης στον χαιρετισμό του σημείωσε: «Το δεκαήμερο εγχείρημα της Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα, γίνεται αποκλειστικά με έξοδα χορηγών, χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο» και συνέχισε: «Μέσα από την Λαμπαδηδρομία, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα της χαράς και της Ελπίδας, σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Η Ολυμπιακή Φλόγα, πάντα στην πορεία της, σταματούσε όλους τους πολέμους και πιστεύω ότι θα μπορέσει να σταματήσει και αυτόν τον πόλεμο με τον ιό, που ζούμε.». Αφού ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των τριών φορέων.

Με λαμπαδηδρόμο την Ολυμπιονίκη Βιργινία Κραβαριώτη, η Φλόγα μεταφέρθηκε από τον Βωμό προς την κεντρική πλατεία της Πύλου και από εκεί με τη βοήθεια των λαμπαδηδρόμων, Πανελληνιονίκη Νίκου Φρίμα και Παρολυμπιονίκη Γιάννη Κατσόγιαννη, έφτασε στην έξοδο της πόλης, για να αναχωρήσει οδικώς με ενδιάμεσο σταθμό την Μεσσήνη και ακολούθως την Καλαμάτα, όπου και διανυκτέρευσε.

  • Φωτογραφία (από δεξιά): Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, η εγγονή του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, Καλλιόπη Τσικλητήρα, η εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Χιρόμι Καουαμούρα και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελληνικής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιος Βασιλειάδης
μοιραστειτε το:

Comments are closed.