Μεσσηνία: Η πρώτη αποτύπωση των ζημιών από τις πλημμύρες

0
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΟΙΧΑΛΙΑΣ – ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Σε πρώτη αποτύπωση των ζημιών από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι σε περιοχές των δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας το νερό που είχε κατακλύσει τις αγροτικές εκτάσεις, έχει εν μέρει υποχωρήσει, ενώ παρατηρήθηκαν ήπιες ζημιές στον ελαιόκαρπο από χαλαζόπτωση. Σε περιοχές της Τριφυλίας διαπιστώθηκαν ζημιές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων.

Μηχανήματα του Δήμου Τριφυλίας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σε περιοχές του

Αυτό ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα (Πέμπτη 21/11/19) στην αίθουσα «Π.Φωτέας» στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα αποκατάστασης.

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, συγκροτήθηκε σήμερα η επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις από τα χθεσινά πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ όπως ο ίδιος είπε θα διεκδικηθεί ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ. Ακόμα είπε ότι ο Δήμος Οιχαλίας υπέβαλε αίτημα για την κήρυξη του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες (20/11/19) προκλήθηκαν πλημμύρες, κατολισθητικά φαινόμενα και ζημιές σε ιδιοκτησίες πολιτών και σε βασικές υποδομές στις Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών και Θουρίας του Δήμου Καλαμάτας, στις κοινότητες Σολάκι, Πεύκο, Σιάμου, Κατσαρού, Καλυβίων, Μερόπης, Σκάλας και Τσουκαλαίϊκων του Δήμου Οιχαλίας, αλλά στο Δήμο Τριφυλίας, στις περιοχές Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Τερψιθέας και Αγίας Κυριακής.

Από τις πλημμύρες σε περιοχή του Δήμου Οιχαλίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων υπήρξε κατάκλιση καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυρίως ελαιώνων και ασκεπών βοσκήσιμων περιοχών, ενώ οι ζημιές στο βασικό επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο των περιοχών είναι σημαντικές.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, συντονίζοντας την κατάσταση, ενεργοποίησε υπάρχουσα εργολαβία αντιμετώπισης ζημιών και στάλθηκαν μηχανήματα έργου στις περιοχές Αριοχωρίου, Πηδήματος και Αγίου Φλώρου, τα οποία συνεχίζουν και σήμερα στην περιοχή Ασπροπουλιάς καθαρίζοντας τον ποταμό Άρι και ρέματα, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των συσσωρευμένων υδάτων και διευκόλυνσης της απορροής. Επιπλέον μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας εργάστηκαν στην περιοχή της Βαλύρας καθαρίζοντας μικρά ρέματα και αποστραγγιστικές τάφρους, απομακρύνοντας τον κίνδυνο καταστροφής σπιτιών και αποκαθιστώντας τις προσβάσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης.

Από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σε περιοχές του Δήμου Τριφυλίας

Σήμερα αρμόδια κλιμάκια των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτύπωση των ζημιών. Διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή των δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας το νερό που είχε κατακλίσει τις αγροτικές περιοχές έχει εν μέρει υποχωρήσει, ενώ παρατηρήθηκαν ήπιες ζημιές στον ελαιόκαρπο από χαλαζόπτωση. Στην περιοχή της Τριφυλίας διαπιστώθηκαν ζημιές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων.

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, συγκροτήθηκε σήμερα η επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις από τα χθεσινά πλημμυρικά φαινόμενα.

Εξάλλου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (21/11/19), αποφασίστηκε να αξιολογηθούν τα γεγονότα συνολικά και βάσει των ζημιών που έχουν γίνει να καταρτιστεί τεχνικό δελτίο με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ θα διεκδικηθεί ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, θα ενισχυθεί ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση παρόμοιων γεγονότων. Μέχρι στιγμής υπέβαλε αίτημα για την κήρυξη του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Οιχαλίας, το οποίο θα διαβιβαστεί αρμοδίως με θετική εισήγησή μας προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

“Φουσκωμένος” χείμαρρος σε περιοχή του Δήμου Καλαμάτας

Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, ως εξής:
α) Όσοι υπέστησαν ζημιές σε επιχειρήσεις πάσης φύσεως (υποδομές, εξοπλισμό και εμπορεύματα), στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας 4ος όροφος γραφείο 424), το συντομότερο δυνατόν.
β) Όσοι υπέστησαν ζημιές στην φυτική παραγωγή, στο φυτικό κεφάλαιο και στις αγροτικές εγκαταστάσεις, θα απευθυνθούν στο γραφείο ΕΛΓΑ του οικείου δήμου και
γ) Για ζημιές σε κατοικίες και οικοσκευές αρμόδιος φορέας για την αποζημίωση είναι τα κατά τόπους τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που πλήγηκαν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 2721361424.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.