Η παρουσίαση του 24ου Φεστιβάλ Χορού

0

ΜΕ ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΠΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Το πρόγραμμα του 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου 2018 παρουσιάστηκε σήμερα (19 Μαρτίου 2018) το μεσημέρι, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, παρουσία της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου και του Aναπληρωτή Yπουργού Oικονομίας και Aνάπτυξης Αλ. Xαρίτση, καθώς και του Δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είπε ότι τα Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομίας, καθώς και ο Δήμος Καλαμάτας ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν νέα ώθηση σε ένα Φεστιβάλ, που επί 24 χρόνια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που είναι καθιερωμένο διεθνώς στον τομέα του χορού και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μία πολύ σοβαρή υποδομή, που του δίνει νέα ώθηση και αυτό είναι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Η κα Κονιόρδου τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των προηγούμενων Διευθυντριών, επισημαίνοντας ότι με τη Λίντα Καπετανέα το Φεστιβάλ έχει νέα δυναμική, με έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και μουσικές βραδιές, ενώ θα απλωθεί σε ολόκληρη την πόλη. Το γεγονός αυτό επιφέρει σύνδεση της πόλης με το διεθνές γίγνεσθαι. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εξακτινώνει τις πολιτιστικές δραστηριότητες και το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει να αποκτούν οι μικρές πόλεις ταυτότητα και να γίνονται κοιτίδες πολιτισμού. Η Καλαμάτα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα.

Η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση για τη συνεισφορά του.

Επίσης, η κα Κονιόρδου, μετά από σχετική αναφορά του Δημάρχου, γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και θα σταλεί και στους Δήμους για διαβούλευση, ώστε να επιτευχθούν πιθανές βελτιώσεις. Στη συνέχεια, θα τεθεί σε ισχύ και θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις προς τα ΔΗΠΕΘΕ.

Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο Aναπληρωτής Yπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης Αλέξης Xαρίτσης ανέφερε ότι η φετινή συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας, καθώς και του Δήμου Καλαμάτας έχει πολύ μεγάλη σημασία για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, δεδομένου ότι μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τριετή χρηματοδότηση, για να είναι δυνατός ο καλός προγραμματισμός του Φεστιβάλ σε μεσοπρόθεσμη βάση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αναγνωρισμένο διεθνώς και έχει μεγάλη εμβέλεια.

Ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε ευχαριστίες προς το Δήμο Καλαμάτας και προσωπικά προς το Δήμαρχο, διότι μέσα στην κρίση κατάφεραν και διατήρησαν το υψηλό επίπεδο του Φεστιβάλ Χορού. Τώρα, με τη βοήθεια όλων, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γίνεται προσπάθεια να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο διεθνώς.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τους δύο Υπουργούς, τονίζοντας ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ένα «παράθυρο ανοιχτό» στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επεσήμανε δε ότι όλοι οι πρέσβεις ξένων χωρών που επισκέπτονται την Καλαμάτα, αναφέρονται πρώτα απ’ όλα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτση και την κα Κονιόρδου για τη χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει αγωνία για τα χρήματα και επισημαίνοντας ότι η καλύτερη στήριξη είναι η οικονομική εξασφάλιση, ώστε να είναι δυνατός ο καλύτερος σχεδιασμός σε μεσοπρόθεσμη βάση για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

XOROS 24

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσφορά της Κατερίνας Κασιούμη και της Βίκυς Μαραγκοπούλου, για να μπορέσει αυτός ο θεσμός να καθιερωθεί, ενώ για τη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, επεσήμανε ότι όπου και να αναφέρει το όνομα της, ακούγονται τα καλύτερα, σημειώνοντας ότι η Λ. Καπετανέα έχει φτιάξει ένα σπουδαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων, καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι μεταξύ 16 και 20 Απριλίου 2018 θα γίνει η πιστοποίηση του Μεγάρου Χορού από γερμανικό Οργανισμό, ενώ στη συνέχεια θα προκηρυχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός για την ανάδειξη καλλιτεχνικού διευθυντή – μάνατζερ του Μεγάρου. Ο Δήμος Καλαμάτας ευελπιστεί ότι το Μέγαρο Χορού θα συνεχίσει να κάνει σημαντικές συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί φάρος του πολιτισμού στη νότια Πελοπόννησο. Συμπράξεις, είπε, είναι δυνατόν να γίνουν με το Μέγαρο Χορού, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους υπουργούς και τον Δήμαρχο Καλαμάτας, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίασης θα ήθελα, πολύ σύντομα, να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Στόχος μου είναι ένα Φεστιβάλ δυναμικό και ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, στο κοινό όλων των ηλικιών, στις τέχνες, στις συνεργασίες, αφοσιωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, δοτικό στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς.

 

Πιστεύω σε ένα Φεστιβάλ με δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους και με υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν σεμινάρια, residencies, ανταλλαγές καλλιτεχνών, διαλέξεις, εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ώστε το δεκαήμερο του καλοκαιριού να είναι, ας πούμε, η γιορτή της εντατικής δουλειάς του χειμώνα.

Φέτος, επίσης, το Φεστιβάλ αποκτά για πρώτη φορά εικαστική ταυτότητα και στρατηγική οπτικής επικοινωνίας, υπεύθυνος για τις οποίες είναι ο graphic designer Mike Rafail.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στο αρκτικόλεξο του Φεστιβάλ με σκοπό να τονιστεί ο γλωσσικός χαρακτήρας του χορού και να υπάρχει δυνατότητα για πλήθος δυναμικών εφαρμογών. Τα γράμματα του λογότυπου τα αντιμετωπίζουμε όπως το ανθρώπινο σώμα: μπορούν να κινηθούν, να πιεστούν, να μεταμορφωθούν, χωρίς να χάνουν το νόημα που φέρουν. Δηλαδή το λογότυπο μπορεί να αλλάζει χρώματα, υφές, μέγεθος αλλά το περιεχόμενό του να είναι σταθερό και να διατηρεί την αναγνωρισιμότητά του.

H φετινή χρονιά, όπως θα δείτε, είναι αφιερωμένη στους πολύπλευρους δημιουργούς και δασκάλους και τους μεγάλους ερμηνευτές που δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Αυτό, πιστεύω, έχει για όλους μεγάλη σημασία διότι, για να στηρίξουμε τις νέες γενιές χορευτών και θεατών, θεωρώ ότι πρέπει να τους δείξουμε σπουδαία παραδείγματα δημιουργών και ερμηνευτών που μπορούν να εμπνεύσουν, να προβληματίσουν και να συγκινήσουν.

Το πρόγραμμά μας έχει εντατικό χαρακτήρα. Θέλουμε από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου ο χορός να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και, φυσικά, όλοι να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους χορευτές του Φεστιβάλ. Ωστόσο, το εκπαιδευτικό κομμάτι του Φεστιβάλ ξεκινά μια βδομάδα νωρίτερα, με ένα ειδικό σεμινάριο για παιδιά, και η παρουσίαση της δουλειάς τους θα λειτουργήσει ως καλωσόρισμα του καλλιτεχνικού προγράμματος».

Δείτε εδώ στοιχεία του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το πρόγραμμα του.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.