“Η παράταξη Τατούλη, άλλαξε την εικόνα του τόπου”

0
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ
Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας

Η αυτοδιοικητική περίοδος 2014-2019, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έφτασε στο τέλος της.
Η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου και η παράταξη του Πέτρου Τατούλη, ήταν αυτή που με πληθώρα έργων, εφαρμογής πολιτικών και καινοτόμων παρεμβάσεων, άλλαξε την εικόνα του τόπου, με την εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που είχε στη διάθεσή του ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το Νόμο Καλλικράτη.

Διαφύλαξε έτσι, την αυτοτέλεια του θεσμού της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, απομακρυνόμενη από λογικές κομματισμού και επαιτείας στους προθαλάμους των εκάστοτε υπουργών για τα αυτονόητα, κάτι που γινόταν στο παρελθόν και δυστυχώς βλέπουμε με λύπη μας, να επανακάμπτει.

Διεκδικήσαμε τη μετεξέλιξη του θεσμού σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση και κρατήσαμε ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας του θεσμού από κάθε λογής συμφέροντα. Το αυτοδιοίκητο της αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να διαταραχθεί.

Οι παρεμβάσεις μας στη Μεσσηνία οδήγησαν στη βελτίωση των δημοσίων υποδομών και στην υπό εκτέλεση πληθώρας έργων σε πολλούς τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Προσωπικά, από την ημερομηνία όπου ανέλαβα ως αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης την ευθύνη του Νομού Μεσσηνίας, προσπάθησα να εφαρμόσω όπως έκαναν όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες τις εντολές του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, κάτι που στη Μεσσηνία δεν γινόταν, με αποτέλεσμα να εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης το Διοικητήριο και να δυσκολεύονται οι Υπηρεσίες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Παρέλαβα τις Υπηρεσίες της Μεσσηνίας, το Διοικητήριο και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση ευθύνης μου και προσπάθησα να επαναφέρω την τάξη, τη λειτουργικότητα και τα άμεσα αντανακλαστικά της Διοίκησης που είχαν χαθεί, ικανοποιώντας τα άμεσα αιτήματα εργαζομένων, πολιτών και συνολικά της κοινωνίας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

  • Επιλύθηκαν ζητήματα που δημιουργούσαν κωλύματα στην παραγωγή έργου της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών ( πχ μηχανήματα έργων με βλάβες, παρατημένα σε δήμους, αδυναμία χρήσης τους λόγω έλλειψης εγγράφων χειριστών κλπ)
  • Αναβαθμίστηκε σε καθαριότητα και επισκευές (πχ ασανσέρ, φωτισμός, υγρασίες κλπ)  το διοικητήριο και οι περιβάλλοντες χώροι του Διοικητηρίου και του Αμφιθεάτρου Αλ. Κουμουνδούρος και με αρκετές παρεμβάσεις, δόθηκε πλέον η εικόνα των φροντισμένων και όχι των παρατημένων χώρων.
  • Ανακαινίσθηκε πλήρως η αίθουσα συσκέψεων Παναγιώτης Φωτέας και έγινε λειτουργική και δυνάμενη να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς συσκέψεις και συναντήσεις φορέων.
  • Αναβαθμίστηκαν ηλεκτρονικά οι Υπηρεσίες μας ,με την προμήθεια 70 νέων υπολογιστών νέας γενιάς.
  • Εξοικονομήθηκαν χρήματα από τη νόμιμη απόσυρση κοστοβόρων υπηρεσιακών οχημάτων και ξεκίνησαν οι διαδικασίες αγοράς νέων με τη μέθοδο λίζινγκ.
  • Εφαρμόστηκε η κεντρική οδηγία για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και τοποθετήθηκαν ωρομέτρες .
  • Συγκεντρώθηκαν οι Υπηρεσίες μας στο Διοικητήριο προς εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Διατέθηκαν σε κοινωνικές δομές του τόπου γραφεία για να μπορούν να συνεχίσουν το έργο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο (πχ Κοινωνικό Ιατρείο).
  • Αφουγκράστηκα με θετική σκέψη τα αιτήματα του Συλλόγου εργαζομένων και επιλύθηκαν αρκετά από όσα ζητήθηκαν από το Σύλλογο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Περιφ. Ενότητα, με συνέπεια και χωρίς αποκλεισμούς στήριξε τις τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή πολιτισμού και στήριξης των ηθών, εθίμων, παραδόσεων του τόπου μας και στήριξης των αγροτικών μας προϊόντων.

Για τα έτη 2018 και 2019 στηρίξαμε 112 δράσεις σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, χωρίς αποκλεισμούς και διατέθηκαν 268.000 ευρώ σε συνδιοργανώσεις .Να σημειωθεί πως όλες οι δράσεις μας κινούνται στο αυστηρό δημοσιονομικό περιβάλλον και για όλες τις χρηματοδοτήσεις, ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες από τις υπηρεσίες μας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Από την ημέρα όπου ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Αντιπεριφερειάρχης, ενεργοποίησα το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ/FEAD ύψους 1.667.533,10 ευρώ, το οποίο τελούσε εν υπνώσει από την προκάτοχό μου και κινδύνευαν να χαθούν σημαντικοί πόροι. Δρομολογήθηκαν από τις Υπηρεσίες μας διανομές τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής, σε 5.355 οικογένειες (11.415 άτομα) τον Οκτώβριο του 2018, το Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι τέλος του έτους έχουν δοθεί εντολές για την ολοκλήρωση του πρώτου διαγωνισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη και ο νέος ανοικτός διαγωνισμός του ιδίου προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD που αφορά προμήθεια τροφίμων και ειδών Βασικής υλικής συνδρομής, ύψους 3.138.444,50 ευρώ.

Επίσης υλοποιήθηκαν συμβάσεις για συνοδευτικές δράσεις συνολικού ποσού 70.398,81 ευρώ (διάσταση ΑΜΚΕ, ΚΕΚ Μεσσηνίας, Παιδικά Χωριά SOS) που αφορούν πληροφόρηση, συμβουλευτική, ενδυνάμωση, εκπαίδευση, αγωγή υγείας κλπ  

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την κεντρική κατεύθυνση χάραξης της πολιτικής του τουρισμού από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, που επένδυσε στην εξωστρέφεια, στην εδραίωση του BRAND NAME “MYTHICAL PELOPONNESE” και στη συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού και τον ΕΟΤ, η Μεσσηνία, έγινε η ναυαρχίδα του τουρισμού μας και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, κατέστη σημαντική πύλη ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος, ολάκερης της Πελοποννήσου.

Αλματώδης και συνεχής η ανάπτυξη του αεροδρομίου 400% με προσέγγιση μεγάλων αεροπορικών εταιριών, ύστερα από την επιλογή του κ. Τατούλη, συνδιαφήμισης  με τις αεροπορικές εταιρείες και στήριξης των πτήσεων. Τίποτα δεν γίνεται μόνο του στον ανταγωνιστικό τομέα του τουρισμού.

Φιλοξενήσαμε στη Μεσσηνία κορυφαία διεθνή γεγονότα, τα οποία δρομολόγησαν και εδραίωσαν σαν ποιοτικό και αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό τη Μυθική Πελοπόννησο.

Ενδεικτικά και ακροθιγώς αναφέρω πως πραγματοποιήθηκαν στη Μεσσηνία, το σπουδαίο γεγονός του συνεδρίου των Bρετανών τουριστικών πρακτόρων ΑΒΤΑ, το Φόρουμ της Λουκέρνης που αποτέλεσε μέγιστη τιμή για την Ελλάδα, το κορυφαίο γεγονός του IROMANN και την τιμή να φιλοξενήσουμε το 2020 το συνέδριο των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων DRV.

Συνεχώς με προβολή σε έντυπα και διαδικτυακούς τόπους και με στήριξη συνεχώς των FAM TRIP με δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο, προβάλλονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας .

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με επιτυχία διενεργήθηκαν οι διαγωνισμοί δακοκτονίας και οι Υπηρεσίες ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, πρωτοστάτησαν με τεκμηριωμένες προτάσεις στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία , όπως επίσης με την επάρκειά τους ενημέρωσαν με ημερίδες και ενημερωτικά φυλλάδια τους παραγωγούς για τις βλαβερές επιπτώσεις των εντομολογικών και μυκητολογικών ασθενειών της ελιάς.

Επίσης, έτρεξαν ικανοποιητικά οι Υπηρεσίες, το πρόγραμμα του αγροτικού εξηλεκτρισμού.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Με συνέπεια και μεγάλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο στο Νομό Μεσσηνίας που αφορά τις δημόσιες υποδομές.
Επειδή πολλά ακούστηκαν, οι πολίτες, επιβάλλεται να ξέρουν μόνο την αλήθεια.

[Στη συνέχεια παρατίθενται μακροσκελείς αναλυτικοί πίνακες με έργα και προϋπολογισμό, κατά κατηγορία].

μοιραστειτε το:

Comments are closed.