Η Πανσπουδαστική για την αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στα ΑΕΙ

0

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στους φοιτητικούς συλλόγους της Καλαμάτας για την αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια

Παράλληλα με την έξαρση του ιού βρίσκονται προληπτικά σε αναστολή όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αναδεικνύονται συνεχώς καινούργια ζητήματα όσον αφορά την κατάσταση για τους φοιτητές υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατούν μετά το τέλος της προληπτικής αναστολής.

Οι κατευθύνσεις του Υπουργείου είναι για αξιοποίηση του διαδικτύου με σκοπό, όπως λέγεται, τη συνέχιση των μαθημάτων εξ’ αποστάσεως. Η αξιοποίηση των τεχνολογιών αποτελεί ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση προκειμένου να μπορέσουμε όλοι οι φοιτητές να ολοκληρώσουμε το εξάμηνο μας, δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση ώστε να εξεταστούμε οι φοιτητές στο τέλος του εξαμήνου. Για παράδειγμα είναι αδύνατο να γίνουν σωστά μέσω e-learning τα εργαστηριακά μαθήματα που είναι υποχρεωτικά και απαραίτητα.

Η αξιοποίηση του e-learning μπορεί να συμβάλει ώστε να ξεκινήσει πιο ομαλά -ή και ενδεχομένως να επιταχυνθεί- η εκπαιδευτική δραστηριότητα μετά τη λήξη της αναστολής, για να ολοκληρωθεί το εξάμηνο. Όμως, το e-learning δεν είναι μονόδρομος για να μη χαθεί το εξάμηνο!Τα ιδρύματα έχουν και στο παρελθόν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων, αξιοποιώντας άλλους τρόπους.

Ήδη στα μαθήματα τηλεκπαίδευσης που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα έχουν προκύψει ορισμένα προβλήματα. Το βασικό είναι ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η ισότιμη και καθολική πρόσβαση για όλους τους φοιτητές στα εξ’ αποστάσεως μαθήματα. Συγκεκριμένα τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει για το σύνολο των τμημάτων και των μαθημάτων στις σχολές του πρώην ΤΕΙ (για παράδειγμα στις σχολές ΤΕΤΡΟ κα ΕΠΙΤΕΤΡΟ δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα μάθημα).

Εκεί που γίνονται μαθήματα συχνά δημιουργούνται προβλήματα όπως το ότι υπάρχει δυσκολία χρήσης των πλατφόρμων τηλεκπαίδευσης από τους καθηγητές και από τους φοιτητές, πολλές φορές “πέφτει” το σύστημα, ειδικά όταν συνδέονται πολλοί φοιτητές ταυτόχρονα. Υπάρχουν συμφοιτητές μας που βρίσκονται στα χωριά ή στις πόλεις τους, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους (θεωρίες, αλλά ακόμα και εργαστήρια), απαιτείται να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό που μπορεί να μην έχουν (σταθερή γραμμή Ιnternet με ικανοποιητική ταχύτητα, υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο κ.ά.)

Επίσης έχουν ανασταλεί οι πρακτικές των φοιτητών, δεν υπάρχει όμως ενημέρωση για το αν θα συνεχίσουν κανονικά με την επανέναρξη λειτουργίας των σχολών. Το σύστημα “Εύδοξος” για τη δήλωση των συγγραμμάτων δεν έχει ανοίξει ακόμα με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη βιβλιογραφία. Τέλος είναι σημαντικό να παρθούν μέτρα ώστε με το άνοιγμα των σχολών να ολοκληρωθούν τα εργαστηριακά μαθήματα που αυτή τη στιγμή δεν γίνονται.

Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα μας βρει απέναντί της σε κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσει τη σημερινή έκτακτη κατάσταση για να μονιμοποιήσει μέτρα που σχεδίαζε εδώ και καιρό. Θα μας βρούνε απέναντι στην επιχείρηση να ενισχυθούν οι μπίζνες σε βάρος των φοιτητών πουλώντας “εξ αποστάσεως προγράμματα”.

Διεκδικούμε:

  • Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του, να μη χαθούν μαθήματα, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις.
  • Να αρχίσουν άμεσα για όλους τα εξ αποστάσεως μαθήματα.
  • Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα, ώστε να συμμετέχουν ΟΛΟΙ ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιnternet για όλους τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων για τη σωστή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση του μαθήματος. Εξασφάλιση laptop ή tablet για φοιτητές και εκπαιδευτικούς.
  • Ιδιαίτερα για τα εργαστηριακά μαθήματα που δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανακοίνωση μέτρων από τη διοίκηση του πανεπιστημίου και το τμήμα ώστε με τις κατάλληλες προσαρμογές να διασφαλιστεί ότι δε θα χαθεί το εξάμηνο και θα εξεταστούμε σε πράγματα που έχουμε διδαχθεί, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη μόρφωσή μας. Nα γίνουν άμεσα αναπληρώσεις μόλις ανοίξουν πάλι τα τμήματα.
  • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό, επιστημονικά καταρτισμένο, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά με το άνοιγμα των σχολών. Να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα Ιδρύματα να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.
  • Να ανοίξει ο “Εύδοξος” και να διανεμηθούν τα βιβλία στα σπίτια των φοιτητών.
  • Nα υπάρξει η δυνατότητα στους φοιτητές να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση στην πόλη που επιθυμούν.
  • Διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές.
  • Έκτακτο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για το διάστημα που τα Ιδρύματα δε λειτουργούν.
  • Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους των ΑΕΙ, των εστιών, των φοιτητικών εστιατορίων (απολυμάνσεις, αναγκαία υλικά κλπ.)

Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ.
στους φοιτητικούς συλλόγους της Καλαμάτας

μοιραστειτε το:

Comments are closed.