Η παμπελοποννησιακή κινητοποίηση αγροτών στον ΕΛΓΑ

0

Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ, στην Τρίπολη, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφερείας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί. Κύρια αιτήματα ήταν η «άμεση καταγραφή των ζημιών» και η μετατροπή του ΕΛΓΑ «σε κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους, με μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων».

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία σε δρόμους της Τρίπολης, η οποία κατέληξε στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη. Έξω από τα γραφεία μίλησε προς τους συγκεντρωμένους εκπρόσωπος των διοργανωτών και στη συνέχεια διευρυμένη αντιπροσωπεία μπήκε στα γραφεία και σε στέλεχος του ΕΛΓΑ περιέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση και διατύπωσαν τα αιτήματα των αγροκτηνοτρόφων.

Όπως τόνισαν οι κινητοποιηθέντες «κάθε χρόνο οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και παράλληλα να μειώνεται όλο και περισσότερο το εισόδημά τους όχι μόνο από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από τις πολύ χαμηλές τιμές που στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι κάτω του κόστους παραγωγής» και συμπλήρωσαν: «Για άλλη μια χρονιά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μια απελπιστική κατάσταση βλέποντας την παραγωγή τους να καταστρέφεται από των καύσωνα στα μέσα Μάη και αμέσως μετά η χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα σε όλη την Πελοπόννησο και σε όλα τα είδη παραγωγής η ζημιά να φτάνει στο 100%».

Ακόμα ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΑΤ, συνεχίζοντας την αντιαγροτική πολιτική και των προηγούμενων Κυβερνήσεων με τις κατευθύνσεις της ΕΕ-ΚΑΠ, με την δικαιολογία του ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την καταστροφή φέρνει όλο και περισσότερο σε αφανισμό τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους».

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι απαιτούν:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους, με μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.