Mε επιτυχία η Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας στην Καλαμάτα

0

Για 3η συνεχόμενη χρονιά η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας γιόρτασε με επιτυχία την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, με παράλληλες εκδηλώσεις. Φετινό θέμα του εορτασμού ήταν η γαστρονομία.

Το στρογγυλό τραπέζι «Γαλλοφωνία & Γαστρονομία» που διεξήχθη στις 13 Μαρτίου σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το “Elite City Resort” ενθουσίασε το κοινό που είχε γεμίσει από νωρίς το “Yiamas Gastro Bar” για να ακούσει από κοντά τους Jean – Marie Hoffmann (executive chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα), Ντίνα Νικολάου (σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίων στο Παρίσι), Κώστα Παπαδημητρίου (οινολόγο-επιχειρηματία Kalamata Papadimitriou) και Παναγιώτη “Γαστροναύτη” Παπανικολόπουλο (τροφογράφο-γαστρονομικό σύμβουλο επιχειρήσεων) να διηγούνται το πως η γαλλική γλώσσα έδωσε προστιθέμενη αξία στην επαγγελματική – γαστρονομική τους πορεία. Ακολούθησε δείπνο γευσιγνωσίας γαλλικής κουζίνας που προετοιμάστηκε από τον σεφ του ξενοδοχείου.

Ο φετινός μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία ήταν δικαιωματικά ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα με 285 αναγνώστες – μαθητές, εκπαιδευτικούς και ιδιώτες – από 26 σχολεία και κέντρα Γαλλικής γλώσσας από τη Μεσσηνία. Το βιβλίο που διαβάστηκε ήταν το “La vraie recette de l’amour” της Agnès Laroche. Η εκδήλωση άνοιξε με ένα βίντεο έκπληξη από την ίδια τη συγγραφέα προς τους συμμετέχοντες και η ανάγνωση ξεκίνησε, όπως κάθε χρονιά, με πρώτο αναγνώστη τον επίτιμο Πρόξενο της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδη Μουτζούρη. Οι μικροί αναγνώστες φορούσαν μαγειρικούς σκούφους προσφορά της εταιρείας Κωνσταντόπουλος και ντοσιέ ανάγνωσης από το βιβλιοπωλείο Μολύβι & Χαρτί στην Κορώνη. Τα μουσικά διαλείμματα και το τραγούδι του τέλους επιμελήθηκε ο Γιώργος Σκλήκας, ενώ οι σπουδαστές των τμημάτων γαστρονομίας του ΙΙΕΚ Δέλτα 360° πρόσφεραν στους συμμετέχοντες κεράσματα εμπνευσμένα από τη γαλλική κουζίνα και χυμούς ΛΑΚΩΝΙΑ.

Η εβδομάδα έκλεισε με βραδιά γαλλικού κινηματογράφου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στον πολυχώρο εκδηλώσεων Α49. Οι μικροί επίδοξοι γαλλόφωνοι απόλαυσαν τον “Ratatouille”, ενώ οι μεγάλοι λάτρες του γαλλικού σινεμά διασκέδασαν με “Δείπνο Ηλιθίων”.

Για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων εργάστηκε η ομάδα γαλλοφωνίας Καλαμάτας που αποτελείται από τις εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Sylvie Dufresne, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Τόνια Καραλιά, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα, Νινέτα Σωτηράκη και Κάλλια Ταβουλάρη με τον συντονισμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος ήταν δωρεάν για το κοινό.

Ως αναγνώριση για το σπουδαίο έργο που προσφέρει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας στην ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού, η ομάδα Γαλλοφωνίας προσκλήθηκε και παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Γαλλίας Cristophe Chantepy για τη γιορτή της Γαλλοφωνίας τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 (κεντρική φωτογραφία).

μοιραστειτε το:

Comments are closed.