“Η μουσική στην Αρχαία Ελλάδα”

0

“Η μουσική στην Αρχαία Ελλάδα” είναι το θέμα εκδήλωσης που οργανώνει “H Mπουκαδούρα” (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας), στο χώρο της, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 8:30 το βράδυ, με ομιλητή τον κριτικό και ιστορικό μουσικής, Γιώργο Μονεμβασίτη.

Μια ομιλία με απλά και κατανοητά λόγια η οποία θα συνοδεύεται από αρκετές εικόνες, που θα συμπληρώνουν και θα τεκμηριώνουν τα λεγόμενα και τις περιγραφές του ομιλητή.

Ο καλεσμένος μας θα εξηγήσει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αναπαραχθεί σήμερα η αρχαιοελληνική μουσική “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση”

Θα αναφερθεί στη θέση της μουσικής στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων καθώς και για τη δύναμη και την εμβέλειά της.

Θα μιλήσει για τα μουσικά όργανα τα οποία είχαν οι αρχαίοι, τις κατηγορίες τους και τον τρόπο ερμηνείας τους.

Θα επισημάνει τον παιδευτικό, αλλά και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της μουσικής στην αρχαιότητα, κυρίως στο παιδαγωγικό, ο οποίος είχε πολλές ενδιαφέρουσες, αν και άγνωστες στους πολλούς πτυχές.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στη σχέση της μουσικής με το Αρχαίο Δράμα, μια σχέση η οποία συνεχίζεται αδιάπτωτα μέχρι τις μέρες μας.

Και τέλος δεν θα λείψουν από την ομιλία του αναφορές τόσο στη σχετική βιβλιογραφία, όσο και στα σχετικά ηχογραφήματα, επιλεγμένα δείγματα από τα οποία θα παρουσιάσει, μαζί με δείγματα από σύγχρονες προσπάθειες σύνθεσης μουσικών έργων με αρχαία χαρακτηριστικά.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.