Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Πύλου Νέστορος για τους αγρότες

0

Η πλειοψηφία των μικρών γεωργών – κτηνοτρόφων της περιοχής μας, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Τα όποια μέτρα, έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό των ακραίων συνεπειών της φτώχειας και όχι στο να αντιμετωπισθούν πραγματικά τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί από την πολιτική της. Οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές του λαδιού για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κλπ.), κάνουν την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς ακόμη δυσκολότερη. Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δρόμους με διόδια, χωρίς υπαλλήλους και σε περίοδο που η κίνηση είναι περιορισμένη και τα έξοδα συντήρησης μειωμένα, απολαμβάνουν εγγυημένα κέρδη! Χρηματοδοτήσεις με τη “σέσουλα” σε βιομηχάνους που και μέσα στην πανδημία είχαν τεράστια κέρδη!

Ο Δήμος μας οφείλει να στηρίξει εμπράκτως, με άμεσα μέτρα ανακούφισης, το εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Δραστική μείωση των δημοτικών τελών για το 2021. Για άλλη μια χρονιά δεν είχαμε μείωση των τελών.
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τον δήμο. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Να ολοκληρωθούν ΑΜΕΣΑ τα έργα αγροτικής οδοποιίας καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι απροσπέλαστοι και οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους.
  • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

Παράλληλα καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος να στηρίξει και πολιτικά των αγώνα της μικρομεσσαίας αγροτιάς ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και της ΚΑΠ στηρίζοντας το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων τους.

Κατώτατη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων, που θα διασφαλίζει το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κρατική χρηματοδότηση για όσο διάστημα διαρκεί το lockdown. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα, εφόδια.

Επαρκή και ολοκληρωμένη διαχείριση με ευθύνη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για την αντιμετώπισή του δάκου. Άμεση αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

μοιραστειτε το:

Comments are closed.