Η ΚΝΕ για την επαναλειτουργία των σχολείων

0

Το κυβερνητικό σχέδιο επαναλειτουργίας των χώρων εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά την πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι!

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και γονείς ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση που έχει διαμορφώσει διαχρονικά η πολιτική όλων των κυβερνήσεων σε σχολεία, Πανεπιστήμια, χώρους κατάρτισης και μαθητείας.

Αλήθεια,

 • Πώς θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι καθαριότητας και απολύμανσης με τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας;
 • Πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία με το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό που από πριν την πανδημία ήταν ήδη ελλιπές;
 • Πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία στις υπάρχουσες, λειψές υποδομές, από τις οποίες κάποιες είναι και ακατάλληλες;
 • Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι σπουδαστές που προγραμμάτιζαν να φύγουν για σεζόν και τώρα παρατείνεται μέχρι 30 Σεπτέμβρη η λήξη του έτους κατάρτισης σε κάποιες ειδικότητες;

Την ανησυχία και την αγωνία χιλιάδων νέων την έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση που ακόμα και τώρα κάνει πως δεν ακούει τα δίκαια αιτήματα των μαθητικών συμβουλίων και συλλόγων. Το απαράδεκτο, αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έφερε σαν τον κλέφτη, μέσα στη νύχτα, δεν αντιμετωπίζει τίποτα από τα παραπάνω προβλήματα. Αντίθετα, τα ενισχύει όταν προβλέπει αύξηση των μαθητών ανά τάξη στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία, ενώ πολλαπλασιάζει το άγχος των μαθητών για να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο-εξεταστικό κέντρο.

Αν η κυβέρνηση νομίζει πως οι χιλιάδες νέοι που τελευταία στιγμή ενημερώθηκαν για την ημερομηνία διεξαγωγής πανελλαδικών εξετάσεων, που ακόμα και τώρα δεν ξέρουν πότε και πώς θα δώσουν εξεταστική, πώς θα πάρουν πτυχίο, που πετάχτηκαν εκτός πρακτικής άσκησης χωρίς επίδομα και πρόβλεψη για την πορεία της, θα αποκτήσουν “ανοσία” σε αυτή την κατάσταση είναι γελασμένη!

Η φωνή μαθητών-φοιτητών-σπουδαστών για μια ακόμα φορά θα ακουστεί δυνατά για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση για όλους  στην εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση, οικονομική και ψυχολογική.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ μπαίνουμε μπροστά ώστε:

 • Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλους τους χώρους εκπαίδευσης.
 • Να εξασφαλιστεί το κατάλληλο, μόνιμο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή, ολοκληρωμένη και ομαλή επαναλειτουργία των χώρων εκπαίδευσης το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και με την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, με βάση τις νέες ανάγκες που προκύπτουν.
 • Να υπάρξει ειδική φροντίδα για τους νέους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν ισότιμα την εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Να ανακοινωθεί άμεσα ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής των εξεταστικών για όλους τους φοιτητές. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη χαθεί κανένα μάθημα, εργαστήριο, κλινική, πρακτική άσκηση.
 • Να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές που ανεστάλη η πρακτική τους άσκηση στο επίδομα των 800 ευρώ και να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτής.
 • Να ενισχυθούν με κρατική ευθύνη όλα τα μέτρα μέριμνας, η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση.
 • Να δοθεί στεγαστικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που νοικιάζουν σπίτι για τους μήνες που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σε αναστολή.
 • Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Τ.Σ. Μεσσηνίας της ΚΝΕ

μοιραστειτε το:

Comments are closed.