Η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου και η θυσία του Παπαφλέσσα

0

Η επέτειος της ιστορικής μάχης του Μανιακίου θα εορταστεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, στις Τοπικές Κοινότητες Μανιακίου και Φλεσσιάδος του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Στην εκδήλωση, τιμάται η θυσία του αρχιμανδρίτη υπουργού Εσωτερικών Γρήγορη Δικαίου Παπαφλέσσα, μαζί με 300 περίπου συμπολεμιστές του, στις 20 Μαΐου του 1825.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στις 8:00 το πρωί της Δευτέρας θα τελεσθεί θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος, στα Ταμπούρια, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή του Γυμνασίου Μεθώνης, φιλόλογο Κωνσταντίνο Παπαδάκη.

Στις 10:45 το πρωί θα γίνει έπαρση της Σημαίας στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αναστάσεως του Χριστού στην Τοπική Κοινότητα Μανιακίου. Ακολούθως, στις 10:50 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού, στην οποία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Στις 11:10 π.μ. θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της βουλής και των Ενόπλων δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μανιακίου, εκπρόσωπος της οικογένειας του ήρωα κ.ά.

Στις 11:20 θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας με τίτλο “Η ιστορία και η διαχείριση της μνήμης του 1821”, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νικόλαο Ζαχαρία. Στις 11:40 θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της περιοχής. Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.