Η επέτειος της ιστορικής μάχης των Κρεμμυδίων

0

Εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης των Κρεμμυδίων,  στις 7 Απριλίου του 1825  όπου τα ελληνικά στρατεύματα αντιτάχθηκαν στις ορδές του Ιμπραήμ, διοργάνωσε σήμερα Κυριακή (29-04-2018), ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και το Τοπικό Συμβούλιο Κρεμμυδίων.

Στις 9 το πρωί ξεκίνησαν από το Δημοτικό Σχολείο Κρεμμυδίων για τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου τελέστηκε θεία λειτουργία, μπουλούκια με παραδοσιακές φορεσιές από το σύλλογο Αγίας Τριάδας Καλαμάτας και ιππείς με τα άλογα τους από τα Κρεμμύδια και την γύρω περιοχή.

Μια ώρα αργότερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων, στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κρεμμυδίων, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των πεσόντων, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ ακολούθησαν η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, απαγγελίες ποιημάτων, η παρουσίαση παραδοσιακών Χορών και δεξίωση.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Τον χειμώνα του 1825,  περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες ήταν διαιρεμένοι σε δύο στρατόπεδα (με τον Κολοκοτρώνη και τον Ανδρούτσο φυλακισμένους), ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη Μεθώνη και πολιόρκησε τα κάστρα του Παλαιοκάστρου και Νεοκάστρου, στην Πύλο. Τότε η κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Κουντουριώτη, διόρισε αρχηγό τον Υδραίο πλοίαρχο Κυριάκο Σκούρτη, για να αποτρέψει τη διείσδυση του Ιμπραήμ στο εσωτερικό της Μεσσηνίας και, κατά συνέπεια, της Πελοποννήσου.

Ο Σκούρτης επέλεξε την περιοχή του χωριού Κρεμμύδια, μεταξύ Μεθώνης και Ναυαρίνου (Πύλου), για να περιμένει τον Ιμπραήμ, μαζί με πρόσθετα στρατεύματα από Σουλιώτες, Στερεοελλαδίτες και Μακεδόνες, υπό τις διαταγές των Κίτσου Τζαβέλα, Κώστα Μπότσαρη, Καραϊσκάκη, Χατζηχρήστου και Καρατάσου. Στο στρατόπεδο του Κρεμμυδιού είχε καταφθάσει, με εντολή του Κουντουριώτη, και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

Τελικά, στα Κρεμμύδια, στις 7 Απριλίου του 1825  έγινε μάχη στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.400 Αιγύπτιοι και 3.250  Έλληνες, οι οποίοι, κυκλωμένοι από παντού, διέσπασαν πολεμώντας τον κλοιό, αφήνοντας πίσω τους γύρω στους 600 νεκρούς.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.