Η δέσμευση του υπουργού για την εξισωτική αποζημίωση

0

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη στην παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για την εξισωτική αποζημίωση.

Ο Περιφερειάρχης, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, επισήμαινε τον κίνδυνο απώλειας κρίσιμου εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ειδικά σε ότι αφορά την εξισωτική αποζημίωση, αναφορικά με το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο Υπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, μετά την επιστολή του, συμφώνησε να ενσωματωθούν στο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης οι αποκλειόμενες περιοχές, οι οποίες δεν είχαν εξεταστεί από τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Τατούλης δεσμεύτηκε να αποσταλούν άμεσα με ευθύνη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, τεκμηριωμένα στοιχεία για την ενσωμάτωση και των περιοχών αυτών.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τον κίνδυνο απώλειας κρίσιμου εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ειδικά σε ότι αφορά την εξισωτική αποζημίωση, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αναφορικά με το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του επισημαίνει τόσο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης, όσο και το γεγονός ότι οι περιοχές που αφορά η Υπουργική Απόφαση έχουν μειονεκτικό χαρακτήρα και συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά τη διαδικασία οριοθέτησης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του αναφέρει: «Η νέα οριοθέτηση των περιοχών επηρεάζει και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως την εξισωτική, τα σχέδια βελτίωσης, τους νέους γεωργούς, την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, με συνέπεια την απώλεια οικονομικών ενισχύσεων για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των κατοίκων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πληγεί ο ευαίσθητος κλάδος της κτηνοτροφίας και ενδεχομένως να δημιουργηθούν τάσεις εγκατάλειψης καλλιεργούμενων εκτάσεων των απεντασσόμενων μειονεκτικών περιοχών».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.