Η Γαλλοφωνία με τον αν. υπουργό Εξωτερικών

0

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ Ο 2ος ΜΑΡΑΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος εγκαινίασε σήμερα Σάββατο (17/3/18) το πρωί την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: Από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα», που θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο έως και τις 23/03/2018 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.Αμέσως μετά, στον 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, που έγινε στον ίδιο χώρο, ο κ. Κατρούγκαλος ήταν ο πρώτος αναγνώστης. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Η έκθεση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του την τελευταία ημέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, είναι προϊόν πολύμηνης αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας και η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε το υλικό αποτελείται από τις: Dufresne Sylvie, Δημάκου Μαρία – Ελένη, Εξαρχάκου Ευρυδίκη, Κυριακού Ειρήνη, Σκλήκα Ουρανία, Σωτηράκη Νινέτα (διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης), Ταβουλάρη Κάλλια. Στόχος είναι να αναδειχθεί ότι η αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό στην πόλη μας έχει βαθιές ιστορικές, κοινωνικές, εμπορικές και πολιτισμικές ρίζες που ξεκινούν από τον 13ο αιώνα και φτάνουν αδιάρρηκτες έως τις μέρες μας.

Ο Δίαυλος Καινοτομίας Ο Σπόρος (http://osporos.com) ψηφιοποίησε το υλικό της έκθεσης για παρουσίαση μέσα από το διαδίκτυο (εδώ). Δημιούργησε γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων (qr-code) που προστέθηκε στα εκθέματα και έφτιαξε δικτυακό τόπο που παρουσιάζει όλο το υλικό της έκθεσης.

Ο αν. υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, με την  πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Στέλλα Καρλαύτη και την Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη

Ο αν. υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, με την πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Στέλλα Καρλαύτη και την Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη

Ο 2ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ

Ακολούθησε ο Μαραθώνιος για τη Γαλλοφωνία, τον οποίον διοργάνωσε για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ταυτόχρονα με 34 σημεία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στην Πύλο. (Δείτε εδώ). Στην Καλαμάτα πήραν μέρος 11 σχολεία και 3 Κέντρα Γαλλικής Γλώσσας με συμμετοχή πάνω από 170 μαθητές, εκπαιδευτικοί και ιδιώτες, διαβάζοντας τους Μύθους του Λαφονταίν (ο οποίος στηρίχθηκε στον Αίσωπο). Δεύτερος αναγνώστης, μετά τον κ. Κατρούγκαλο, ήταν ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδης Μουτζούρης.

Οι μύθοι του Lafontaine είναι μια συλλογή από 240 ποιήματα σε 12 βιβλία, με ήρωες ζώα που συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι ή, σε δεύτερη ανάγνωση, με ήρωες ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε ζώα. Όπως γράφει ο ίδιος ο ποιητής σ’ έναν έμμετρο πρόλογό του: Όλα μιλάνε στο έργο μου, μιλάνε και τα ψάρια και λένε πράγματα για μας, πέρα από χρόνια, τόπους: χρησιμοποιώντας ζωντανά διδάσκω τους ανθρώπους. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, αφού πρώτος διδάξα» θεωρείται ο Αίσωπος, με συνεχιστές τους Λατίνους, Ανατολίτες και άλλους μυθοποιούς. Όμως, ο Lafontaine δεν οικειοποιήθηκε παρά μόνο τον πυρήνα των προγενέστερων μύθων, τον οποίο μεταποίησε, επένδυσε στιχουργικά, προσάρμοσε στις συνθήκες της εποχής του και, αποθέτοντάς τους την προσωπική του σφραγίδα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που συγκινεί διαχρονικά μικρούς και μεγάλους.

Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’θμιας & Β’θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, παρούσες ήταν η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Στέλλα Καρλαύτη και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Νινέτα Σωτηράκη. Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση είχε η Παιδική & Νεανική Μοντέρνα Χορωδία Hacuna Matata του Γιώργου Σκλήκα. Την αφίσα προώθησης φιλοτέχνησε ο κ. Άρης Κορομηλάς.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.