Ζώνες τουριστικής ανάπτυξης στο Δήμο Καλαμάτας

0

Όλο και περισσότεροι επισκέπτες εκτιμούν και απολαμβάνουν το φυσικό πλούτο της Μεσσηνιακής γης. Ο τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα με τις καλύτερες προοπτικές αρκεί να συνοδεύεται με τις απαραίτητες υποδομές. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα – Ριζόμυλος θα ενώσει όλες τις σημαντικές τουριστικές ζώνες της ευρύτερης περιοχής.

Οι χιλιάδες λοιπόν επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία αλλά αν θέλετε και την ανάγκη να απολαύσουν ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό υδατικό πάρκο στις όχθες των ποταμών Άρι και Παμίσου. Μια ζώνη μοναδική και ξεχασμένη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ο δήμος Καλαμάτας το μόνο που έχει να κάνει είναι να οριοθετήσει τους δημοτικούς χώρους που προσφέρει, να τροποποιήσει και να θεσμοθετήσει στον χωρικό σχεδιασμό που επιβάλλεται, εκτάσεις για τουριστική χρήση και αναψυχή και όλα τα άλλα θα γίνουν από μόνα τους.

Περιττό να αναφερθούμε σε άλλες υποδεέστερες περιοχές που έχουν αναπτύξει αντίστοιχες δομές και έχουν τεράστια επισκεψιμότητα όπως Κρήτη, Ζάκυνθος, Ρόδος, Κόρινθος κλπ.

Σημειωτέον ότι η ανάπτυξη θεματικών πάρκων έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο Δήμο Καλαμάτας.  Αεροδρόμιο, υδατικό περιβάλλον σε καλή ποιοτική και ποσοτική κατάσταση, μικρές αξίες γης με χρήσεις συμβατές. Βασικά δίκτυα υποδομών και μεταφορών καθώς και δικτύων σε πολύ μικρή απόσταση και πολλά άλλα όπως αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.

Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε προβάδισμα στον ποιοτικό τουρισμό θα πρέπει να χωροθετήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο ζώνες τουριστικής ανάπτυξης θεματικού τουρισμού, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Άριος, που μεταξύ των άλλων έχει και τα συσσωρευμένα προβλήματα απαξίωσης, όπως ελλειμματικό υδρευτικό δίκτυο, απουσία αποχετευτικού δικτύου, εγκατάσταση ευπαθών ομάδων, υψηλή παραβατικότητα, τρωτότητα στις φυσικές καταστροφές, και πολλά άλλα.

Μιχάλης Αντωνόπουλος
Γεωλόγος – Γεωτεχνικός περιβάλλοντος. Μ.Sc. Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου & Δυτ. Ελλάδας

μοιραστειτε το:

Comments are closed.