Ετοιμασία άσκησης με σενάριο σεισμού στην Καλαμάτα

0

Σύσκεψη για τη διεξαγωγή άσκησης με σενάριο σεισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, στο δημαρχείο Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου. Στην σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς Δήμου ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας και η αρμόδια υπάλληλος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Ευμορφία Κουκούλη, καθώς και –μετά από πρόσκληση– ο Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Νάκης, ο Διοικητής της της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Πύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς, ο Υποδιοικητής Αθανάσιος Κατσαφάδος και ο Υποπυραγός Νικόλαος Ηλιόπουλος. Ο Παναγιώτης Βλαχογεωργακόπουλος εκπροσώπησε την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.

Για την καλύτερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντικών σωματείων όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί φυσικό φαινόμενο και επανέρχεται κατά περιόδους, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί άσκηση την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 ή, εναλλακτικά σε περίπτωση κακοκαιρίας, την Τρίτη 10 Μαρτίου, που θα έχει διάρκεια 2 ωρών και θα πραγματοποιηθεί στα οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία περικλείονται από τις οδούς 23ης Μαρτίου, Νέδοντος, Κροντήρη και Αριστομένους.

Η άσκηση θα αφορά στην εκκένωση κτηρίων και τον απεγκλωβισμό ατόμων μετά από σεισμό, ενώ ενεργό ρόλο θα έχει το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τραυματιών. Το ιστορικό Δημαρχείο δε θα λειτουργεί και το συντονιστικό κέντρο θα έχει ως έδρα του το πρώην Αναψυκτήριο.

Στο σενάριο περιλαμβάνονται επίσης:

  • Κατάσβεση πυρκαϊάς,
  • Απελευθέρωση δρόμων από συντρίμμια,
  • Αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους θα προβεί η Τροχαία, καθώς και
  • Ασφαλής μεταφορά πολιτών στους προκαθορισμένους χώρους καταφυγής μετά από σεισμό.

Στην άσκηση θα εμπλακούν οι Υπηρεσίες του Δήμου και εθελοντικές οργανώσεις.
Πριν τη διενέργεια της άσκησης θα διοργανωθεί ευρεία σύσκεψη, με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για οριστικοποίηση του σεναρίου.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.