Ερώτηση Χαρίτση για καθυστερήσεις στο Αλιευτικό της Μαραθούπολης

0

Ερώτηση για την καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθούπολης, παρά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Ιούνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη βορίδη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.

Εστιάζοντας στις ανησυχίες που προκαλεί στην τοπική κοινωνία ο Αλ. Χαρίτσης ζητά να μάθει τα αιτία  της καθυστέρησης δεδομένου ότι “το έργο στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού στο καταφύγιο, και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τριφυλίας”.

Ακόμη, ο βουλευτής Μεσσηνίας ρωτά το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί «προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση έναρξη του σχετικού διαγωνισμού, ώστε να μην χαθούν τα διαθέσιμα κονδύλια».

Όπως επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης στην ερώτησή του με βάση το Εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο της Πράξης, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας έπρεπε να είχε ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. «Είναι πολύ σημαντικό η δημοπράτηση να γίνει άμεσα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εργασίες την άνοιξη με ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, αφού το έργο πραγματοποιείται σε θαλάσσια περιοχή», επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης.

«ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ “ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗΣ”»

Το πλήρες το κείμενο της ερώτησης του κ. Χαρίτση, με θέμα «”Καθυστερήσεις στο έργο “Αλιευτικό Καταφύγιο Μαραθούπολης” έχει ως εξής:

«Η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφύγιου Μαραθούπολης συνιστά διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και 25 χρόνια, από την καταστροφή του το 1994. Το έργο στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού στο καταφύγιο, και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τριφυλίας.

Μετά από προσπάθειες των δημοτικών αρχών του πρώην Δήμου Γαργαλιάνων,  του Δήμου Τριφυλίας,  της Π. Ε. Πελλοπονήσου, και υπό τον κοινό σχεδιασμό των Υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τελικώς το έργο εντάχθηκε στις 27-6-2019 στο ΕΣΠΑ (με την πράξη “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗΣ” στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020” με επιλέξιμη δαπάνη 5.388.581 ευρώ).

Αν και έχουν παρέλθει ήδη 4 μήνες από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, παρατηρείται στασιμότητα στην δημοπράτησή του, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από το Εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο της Πράξης, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας έπρεπε να ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου 2019.

Δεδομένου ότι είναι πολύ σημαντικό η δημοπράτηση να γίνει άμεσα, ώστε οι εργασίες να προχωρήσουν την άνοιξη με ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, αφού το έργο πραγματοποιείται σε θαλάσσια περιοχή,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Πού οφείλεται η στασιμότητα στην διαδικασία δημοπράτησης του έργου; Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, και αν ναι, ποιος είναι αυτός;
  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση έναρξη του σχετικού διαγωνισμού, ώστε να μην χαθούν τα διαθέσιμα κονδύλια;».
μοιραστειτε το:

Comments are closed.