Ερώτηση για ρύπανση του Άρι από απόβλητα ελαιουργείων

0

Την εκ νέου ρύπανση του ποταμού Άρι στο νομό Μεσσηνίας, που θυμίζει αντίστοιχα γεγονότα του 2008 και προκαλεί έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιουργείων στο Ν. Μεσσηνίας, οι βουλευτές Μεσσηνίας και Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και Σταύρος Αραχωβίτης.

“Η διάθεση λυμάτων σε φυσικούς αποδέκτες συνιστά πρόβλημα όχι μόνο οικολογικής φύσεως, αλλά και εμπόδιο για την τουριστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας. Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόσχωμα σε μια βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη”, επισημαίνουν οι βουλευτές, σημειώνοντας ότι την ρύπανση του ποταμού Άρι έχουν επιβεβαιώσει και οι τοπικές αρχές, εκτιμώντας ότι προκαλείται από λύματα των ελαιουργείων της περιοχής, που καταλήγουν στον ποταμό.

Οι Αλ. Χαρίτσης και Στ. Αραχωβίτης υπενθυμίζουν σχετικά πως “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να διαχειριστεί ολοκληρωμένα το μείζον αυτό πρόβλημα, τόσο με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απλοποιημένη αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας για τα ελαιουργεία, όσο και με την πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020”.

Συγκεκριμένα αναφέρουν την από του 2016 ΚΥΑ “Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων”, που απέδωσε νέες δυνατότητες απλοποιημένης αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας για τα ελαιουργεία. Ακόμη, θυμίζουν ότι “τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε προδημοσίευση πρόσκλησης με τίτλο “Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων”, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, που αφορούσε στη χρηματοδότηση επενδύσεων για την επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών και στερεών αποβλήτων -μεταξύ άλλων και ελαιουργείων- προκειμένου να μπορούν να επανεισαχθούν στον κύκλο παραγωγής και να επαναχρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν από τους αρμόδιους υπουργούς τι θα κάνουν για“να περιοριστούν οι αιτίες και ο αντίκτυπος της περιβαλλοντικής ρύπανσης των φυσικών αποδεκτών, όπως ο ποταμός Άρις, από τα απόβλητα των ελαιουργείων”, “πώς θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή της εν ισχύ ΚΥΑ, και με ποια επιπλέον μέτρα σκοπεύουν να εξειδικεύσουν περαιτέρω το εν λόγω πλαίσιο”, καθώς και“πώς προχωράει η έκδοση της προκήρυξης του προγράμματος του ΕΣΠΑ”, με στόχο “να ενισχυθεί μεγαλύτερος αριθμός επενδυτικών σχεδίων”.

  • Δείτε εδώ τη σχετική ερώτηση.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.