Ερώτηση Αλ. Χαρίτση για τις καθαρίστριες των σχολείων

0

Ερώτηση συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μαζί με άλλους 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών, για την εργασία των σχολικών καθαριστριών/στών.

Η ερώτηση αναφέρεται στο εργασιακό ζήτημα των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών, ζήτημα που άλλωστε απασχολεί και την μεσσηνιακή εκπαιδευτική κοινότητα και τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Χαρίτση με την Ένωση Γονέων Καλαμάτας.

Η πανδημία του κορονοϊού, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε την αδιαμφισβήτητη ανάγκη εντατικότερου καθαρισμού των σχολικών κτιρίων, η οποία καλύφθηκε με περισσότερη εργασία. Στην πράξη οι ώρες εργασίας των σχολικών καθαριστριών/στών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ωστόσο η αμοιβή τους για τις επιπλέον ώρες εργασίας είναι εξευτελιστική, υπογραμμίζουν και μεταφέρουν καταγγελίες εκ μέρους των εργαζομένων που κάνουν λόγο για αμοιβές της τάξης μόλις των 0,40 ευρώ ανά αίθουσα που καθαρίζουν και συνολικά μόλις των 30 ευρώ τον μήνα.

Επισημαίνουν, ακόμα, ότι οι επιπλέον αμοιβές διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, καθώς δεν υπήρξε σαφής ορισμός τους από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα σωματεία του χώρου, οι καθαρίστριες/στές κινδυνεύουν να μην πληρωθούν καθόλου για την επιπλέον εργασία τους.

Οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη αναβάθμισης και βελτίωσης του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών καθαριστριών/στών και αύξησης των αμοιβών τους. Αναφέρουν, ακόμα, ότι επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικά βήματα τόσο στη βελτίωση του εργασιακού και ασφαλιστικού τους καθεστώτος όσο και στην αύξηση των αμοιβών τους: εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά, προβλέφθηκε επιπλέον αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, προχώρησε η οριζόντια αύξηση των μισθών τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τι έχει πράξει το υπουργείο Εσωτερικών για τις καταγγελίες και για να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των σχολικών καθαριστριών/στών. Επίσης, ρωτούν αν θα δοθεί συνέχεια στη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος τους, την οποία ξεκίνησε με σημαντικά βήματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τι θα κάνει το υπουργείο Εσωτερικών για την επικείμενη λήξη των συμβάσεων τους.

  • Δείτε εδώ ολόκληρη την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.