Η επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στην Καρδαμύλη

0

Τον Δήμο Δυτικής Μάνης επισκέφθηκε χθες Παρασκευή 16/10/2020 αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε διαδοχικά την Αρεόπολη, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, και την Καρδαμύλη, στον Δήμο Δυτικής Μάνης. Στις επισκέψεις συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ολομέλειας Καθηγητές Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Νίκος Κανελλόπουλος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου και η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κατά την επίσκεψή της στην Καρδαμύλη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα. Ο Δήμαρχος υποδέχθηκε την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής στο Δημαρχείο, στην Καρδαμύλη, και στη συνέχεια τους ξενάγησε στο Ηρώο των πεσόντων στην πλατεία της έδρας του Δήμου Δυτικής Μάνης, στην παλαιά Καρδαμύλη και τους πύργους των Μούρτζινων Τρουπάκηδων και τέλος στην οικία του Πάτρικ Λι Φέρμορ, όπου και είχε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

«Ο Δήμος Δυτικής Μάνης είναι μικρός σε πληθυσμό αλλά πολύ μεγάλος σε ιστορία. Έχει ιστορία παλαιότερη αλλά και νεότερη. Μέσα από τις μικρές δυνατότητες που έχουμε, αλλά και μέσα από τις προτάσεις του Δήμου στην Επιτροπή, ευελπιστούμε να αναδείξουμε την ιστορία μας και την προσφορά του τόπου μας στην Επανάσταση του 1821. Στον απελευθερωτικό αγώνα που μας επέτρεψε να είμαστε σήμερα ελεύθεροι» ανέφερε ο Δήμαρχος.

«Στις Κιτριές, οι Μανιάτες έδωσαν ένα διαχρονικό μάθημα ενότητας σε όλους τους Έλληνες, όταν οι μεγάλες οικογένειες της περιοχής άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους και ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον κατακτητή. Στη Μάνη φιλοξενήθηκαν ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας μυστικά τις παραμονές της Επανάστασης, εδώ οι βάρκες της Φιλικής Εταιρείας ξεφόρτωναν το μπαρούτι για τα βόλια του Αγώνα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής σε δηλώσεις της στην Πλατεία Πεσόντων της πόλης, όπου βρίσκεται η προτομή του αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη (Μούρτζινου) Τρουπάκη. «Η απόφαση να τιμήσουμε την Επανάσταση δεν σημαίνει μόνο να αναδείξουμε όσα σπουδαία έγιναν στον παρελθόν. Σημαίνει επίσης να πατήσουμε σε αυτά με ευλάβεια και να τα χρησιμοποιήσουμε για το μέλλον, για την προκοπή του κάθε τόπου. Γιορτή χωρίς προκοπή δεν έχει νόημα» είπε χαρακτηριστικά.

Προτάσεις που κοιτάζουν το μέλλον

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στις προτάσεις του Δήμου Δυτικής Μάνης και ιδίως στην πρόταση που αφορά την ψηφιακή σύνδεση των Πύργων της Μάνης με την οικονομική, επαγγελματική και πολιτιστική ζωή του τόπου ύπαρξης τους, μια δράση που σχεδίασε το Σωματείο «Διάζωμα» υπό τον πρόεδρο του, πρώην υπουργό και πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας, Σταύρο Μπένο. «Προσπαθούμε να επιτύχουμε μία πλήρη συνέργεια ανάμεσα στις ζωντανές δυνάμεις της περιοχής, τους ανθρώπους πώς δρουν, λειτουργούν, επιχειρούν εδώ, τα υπέροχα μνημεία της περιοχής, της φύσης και του πολιτισμού. Επίκεντρό μας είναι αυτό το κορυφαίο ταυτοτικό μνημείο της Μάνης που είναι οι πύργοι της» ανέφερε ο κ. Μπένος, υπογραμμίζοντας ότι για τη συγκεκριμένη πρόταση δεν ζητείται καμία χρηματοδότηση από την Επιτροπή.

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί σε έναν τόπο όπου χαράχτηκαν στρατηγικές για τους αγώνες του 1821, σήμερα μπορούν να αρχίσουν να χαράζονται στρατηγικές για το μέλλον. Οι προτάσεις του Δήμου για την επέτειο ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον» ανέφερε το μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Στην πρόταση που αφορά την ψηφιακή σύνδεση των Πύργων της Μάνης με την οικονομική, επαγγελματική και πολιτιστική ζωή του τόπου ύπαρξης τους αναφέρθηκε επίσης και ο Νίκος Κανελλόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεχνολογίας για την επιτυχία του.

«Ο χώρος της Δυτικής Μάνης έχει μία ιδιαίτερη θέση στην εθνική ιστορία και στην ιστορία της εθνικής Επανάστασης. Και η επίσκεψή μας εδώ έχει την έννοια της απότισης του αναγκαίου σεβασμού για τον τόπο αυτό, για τους ανθρώπους του, για τους προγόνους σας. Με μεγάλο θαυμασμό, είδαμε όμως και τις προτάσεις του Δήμου. Προτάσεις προσανατολισμένες προς το μέλλον, πράγμα που δείχνει ότι ο τόπος αυτός δεν έχει μόνο σημαντικό παρελθόν αλλά σημαντικό μέλλον» ανέφερε ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Στο σπίτι του Patrick Leigh Fermor

Η Επιτροπή ξεναγήθηκε τέλος στην οικία του Πάτρικ Λι Φέρμορ από την Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, στο οποίο δώρισε ο Fermor την οικία του, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του μουσείου, να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή στο κοινό. Στην οικία έλαβε χώρα γόνιμη συζήτηση με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για την οικονομία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, με ιδιαίτερες αναφορές στον θεματικό τουρισμό και την περαιτέρω ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων.

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021”, ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη φιλοξενία και αναγνώρισαν ότι από αυτόν τον ιστορικό τόπο ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.