Επίκαιρη ερώτηση για τη ρύθμιση χρεών

0

ΑΠΟ 26 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Η ΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ

Τη δημιουργία μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, που έχουν διακόψει τις εργασίες τους, ζητούν με επίκαιρη ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου, 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Γιώτα Κοζομπόλη.

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος 4469/2017 (ΦΕΚ Α’ 62/03.05.2017) ψηφίστηκε προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης σε  120 δόσεις για οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει οφειλές προς πιστωτές και προς το Δημόσιο. Σκοπός της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας ήταν η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ενεργών ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που παραμένουν σε λειτουργία ή αποφασίσουν να επαναλειτουργήσουν. Εξηγούν πως στη συνέχεια, με βάση το συγκεκριμένο Νόμο, εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. οικ.  62134/4100/2017 του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και η ΠΟΛ. 1223/2013 του Υπουργείου Οικονομικών, εξειδικεύοντας τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης στο μηχανισμό των 120 δόσεων, για όσους έχουν οφειλές προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Όπως επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές, «ενώ έχει προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων μέχρι 120 δόσεις, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατηγορία των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν προβεί σε διακοπή των εργασιών τους, και δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν και πάλι έναρξη εργασιών».

Στην ερώτηση, αφού επισημαίνεται από τους βουλευτές ότι «αυτοί οι επαγγελματίες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αδυνατώντας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και συχνά, αδυνατώντας να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια τους και τελικώς να λάβουν σύνταξη», ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται ν΄ αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών έστω και σε περιορισμένες δόσεις, για ανθρώπους κι επιχειρήσεις, που ταλαιπωρήθηκαν μέσα στην κρίση, για τα χρέη τους προς εφορία και ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να πάρουν σύνταξη ή να συνεχίσουν τη λειτουργία των εταιριών τους.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Ελένη Αυλωνίτου, Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Γκιόλας, Θόδωρας Δρίτσας, Γιάννης Θεωνάς, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αστέριος Καστόρης, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Νικόλαος Μανιός, Δημήτρης Μάρδας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλός, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Θανάσης Μιχελής, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Ριζούλης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Κωνσταντίνος Σέλτσας, Μπέττυ Σκουφά, Κωνστνατίνος Σπαρτινός, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Αντώνης Συρίγος, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Χαρίλαος Τζαμακλής.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.