Πυρά Τατούλη στην Κυβέρνηση

0

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε προς την Κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τους Γενικούς Γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας, κατηγορώντας την για «προσπάθεια επανίδρυσης του κομματικού κράτους», την οποία χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη αντιμεταρρυθμιστική πολιτική». Κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιδράσει άμεσα και πρώτος απ’ όλους.

«Η προσπάθεια επανίδρυσης του κομματικού κράτους συνιστά τη μεγαλύτερη αντιμεταρρυθμιστική πολιτική που αποδομεί οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε άμεσα και πρώτα απ’ όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι απόψεις της αριστεράς και του Σύριζα για αξιοκρατία, διαφάνεια και διαύγεια αποδεικνύονται προεκλογικές επικλήσεις για να κλέψουν την ψήφο και την καρδιά των πολιτών.

Τη στιγμή που η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, ο άδολος ακομμάτιστος πατριωτισμός αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα της χώρας».

Άλλωστε, ο Π. Τατούλης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 29ης Απριλίου 2015, αναφερόμενος στη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα που είχε προηγηθεί είπε ότι «η μεγαλύτερη αντιμεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα είναι η ύπαρξη του κομματικού κράτους». Πρόσθεσε δε ότι κατά τη συνάντησή του κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η δημιουργία κομματικού κράτους, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο ενάντια σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια κάθε κυβέρνησης.

Ο Περιφερειάρχης κάλεσε την Κυβέρνηση να διευρύνει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και να τις εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένου άλλωστε ότι απέδειξαν ότι διαθέτουν σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, «όπως καταδεικνύεται από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ σε σύγκριση με τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων».

Η Π.Ν.Π. ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την προσωρινή δέσμευσης και μεταφορά των ταμειακών των Περιφερειών και των Δήμων στην Τράπεζα της, προκειμένου να ανταπεξέλθει η χώρα στην οικονομική ασφυξία, δήλωσε ότι «με την πολιτική μας πρωτοβουλία που, αφενός υπερβαίνει τα όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και, αφετέρου, άλλαξε το πολιτικό κλίμα στη χώρα προσφέροντας σύνεση και ψυχραιμία, δώσαμε διέξοδο στην Κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή και ισχυροποιήσαμε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι οι λόγοι της «συνταγματικά σύννομης αυτής πράξης» είχε ως σκοπό τον περιορισμό εξωτερικού δανεισμού της ΤτΕ με υψηλότερο κόστος, και όχι την κάλυψη των αναγκών καταβολής μισθών και συντάξεων, το οποίο ποτέ η Κυβέρνηση δεν υποστήριξε.

Ο Π. Τατούλης υποστήριξε ακόμη ότι με την πράξη αυτή η Κυβέρνηση δεν έθεσε σε αμφισβήτηση το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, «γιατί δεν έχει τέτοια δυνατότητα, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα την έθετε εκτός Ευρώπη», αλλά ούτε και τις καταθέσεις, «επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε πόλεμο στη χώρα».

Εστιάζοντας στην οικονομική ασφυξία και στο κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας την παρούσα χρονική στιγμή, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ταμειακά αποθέματα, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αδρανή, και αυτά να μην αξιοποιούνται στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, «το μήνυμα των εκλογών έθεσε ξεκάθαρα τέρμα στους πολιτικούς που επένδυαν σε φοβικά σύνδρομα και σε όλους τους συντηρητικούς πολιτικούς από όλους τους πολιτικούς χώρους» σημείωσε ο κ. Τατούλης και ζήτησε εκ νέου από την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα τη διαπραγμάτευση, οι παρενέργειες της οποίας θα ταλανίσουν την κοινωνία και την οικονομία για πολλά χρόνια.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.