Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Τατούλη από τον Κωνσταντινόπουλο

0
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΙΤ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Στην επίκαιρη ερώτηση για το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου του βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο ερωτών παραδέχθηκε ότι «το ζήτημα που τίθεται σήμερα προς συζήτηση κατά μεγάλο ποσοστό έχει λυθεί με τις αποφάσεις και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις επενδύσεις», αλλά όπως είπε «έχει σημασία γιατί ένα ΣΔΙΤ που ξεκίνησε το 2012 και υπογράφηκε το 2013, επτά χρόνια μετά, με αλλαγή πολλών κυβερνήσεων, πολλών περιφερειαρχών και περιφερειακών διοικήσεων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αφού ανέφερε ότι το 2009, επί ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε το αναγκαίο φιλοπεριβαλλοντικό έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ για όλα τα εργοστάσια της χώρας, επικεντρώθηκε στο έργο διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το έργο, προϋπολογισμού 168 εκατομμυρίων, από τα οποία τα 66 εκατομμύρια είναι από το ΕΣΠΑ, προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και τη λειτουργία του για 28 χρόνια. Με το έργο δημιουργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και περίπου 400 θέσεις εργασίας για τα χρόνια λειτουργίας του.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου ο βουλευτής Αρκαδίας είπε ότι το 2013, ύστερα από διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, αναδείχθηκε μειοδότης η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, τον επόμενο χρόνο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει το έργο. Συνεχίζοντας ο κ. Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είχε βγει στον δρόμο και μιλούσε για σκανδαλώδεις συμβάσεις», συμπληρώνοντας πως το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και καταθέτει τροπολογία με την οποία ακυρώνεται το ΣΔΙΤ, και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα τροπολογία που ξαναδίνει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τον Ιούνιο του 2018 αυτοί που είχαν καταγγείλει υπογράφουν τη σύμβαση.

Σε μια μακρά επίθεση κατά του κ. Τατούλη προσωπικά ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι «όσο ήταν περιφερειάρχης ήταν υπέρ του έργου αλλά προχθές καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις στο περιφερειακό συμβούλιο. Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα, μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο μίας χώρας, η οποία επί επτά χρόνια δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία επένδυση που έχει όλα τα θετικά για μία περιοχή, δεν ολοκληρώνει κάτι που βοηθάει οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, τουριστικά», και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις οι αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις δεν μένουν στα περιφερειακά συμβούλια.

Ακόμα ο κ. Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε «σημαντική αυτή η εξέλιξη με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο» και -όπως είπε «γι’ αυτό ζήτησα να έρθετε στη Βουλή και να συζητήσουμε το θέμα για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου», για να συμπληρώσει: «Αν οι αποφάσεις έμεναν στο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Τατούλης και η ομάδα του θα χρησιμοποιούσαν τη δύναμη που έχουν, και ενώ πίστευαν σε αυτό το έργο, για να διαπραγματευτούν οτιδήποτε, και δεν θα γινόταν αυτό το έργο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

μοιραστειτε το:

Comments are closed.