Εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου με 10 συλλήψεις

0

Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από δύο οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Αθήνα, Κορινθία και Μεσσηνία, μετά από πολύμηνες έρευνες σε συνδυασμό με αξιοποίηση στοιχείων, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση 13 μελών του δικτύου. Η σύλληψη 10 ενεργών μελών του, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (13.7.2020) πρωινές ώρες, σε περιοχές της Αττικής, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Μεσσήνης, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, και με τη συνδρομή των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών της Μεσσηνίας και Αργολίδας.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 8 ημεδαποί, ηλικίας από 35 έως 61 ετών και 2 αλλοδαποί, ηλικίας 39 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν 46χρονο ημεδαπό, επίσης μέλος του εγκληματικού δικτύου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει, επιπλέον 2 ημεδαπούς, ηλικίας 53 και 57 ετών, επίσης μέλη, που βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης, ύστερα από τη σύλληψή τους την 2.12.2019 και 17.5.2020, από αστυνομικούς Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας (Σχετικά τα από 2.12.2019 και 18.5.2020 Δελτία Τύπου).

Από την έρευνα, εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 έως και χθες (13.7.2020), δραστηριοποιούνταν δύο αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέθεταν ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν 61χρονος ημεδαπός, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο, ένας 55χρονος ημεδαπός, καθώς και οι 2 προαναφερόμενοι έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης και ο 46χρονος ημεδαπός, μη συλληφθείς.

Η εγκληματική αυτή οργάνωση διακινούσε ποσότητες κάνναβης οι οποίες προέρχονταν από την καλλιέργεια φυτειών κάνναβης σε ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.

Τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν, δύο 39χρονοι, ημεδαπός και αλλοδαπός, οι οποίοι είχαν ηγετικό ρόλο, πέντε ημεδαποί ηλικίας από 35 έως 59 ετών, κι ένας 41χρονος αλλοδαπός.

Οι προαναφερόμενοι διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες, κυρίως κάνναβης, κοκαΐνης και ναρκωτικών δισκίων, σε περιοχές της Αττικής, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, ενώ ο 59χρονος ήταν ο φύλακας-αποθηκάριος των ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες απέκρυπτε στην οικία του, σε περιοχή της Αττικής.  

Οι εγκληματικές οργανώσεις προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Παράλληλα από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών.

Κατά τη διάρκεια της, ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες (13.7.2020) τις πρωινές ώρες, παράλληλες έρευνες σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους, οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • ποσότητα κάνναβης (φούντα), συνολικού βάρους -3.680,40- γραμμαρίων,
 • 14 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως -80- εκατοστών, περίπου,
 • -55- γραμμάρια λευκής ουσίας, η χημική σύσταση της οποίας διερευνάται,
 • 4 ζυγαριές ακριβείας,
 • εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (λαμπτήρες, πολύμπριζα κ.λ.π.),
 • 1 πιστόλι μετά γεμιστήρας,
 • 1 περίστροφο,
 • 2 αεροβόλα πιστόλια, το ένα εκ των οποίων με ενσωματωμένη διόπτρα και σιγαστήρα,
 • 1 καψύλλιο χειροβομβίδας,
 • 1 κάννη όπλου,
 • 1 γεμιστήρα πιστολιού,
 • 1 κυνηγητικό όπλο,
 • 3 αστυνομικοί ράβδοι (γκλοπ),
 • 10 μαχαίρια,
 • 202 κροτίδες,
 • 6 αμπούλες πεπιεσμένου αέρα,
 • 297 φυσίγγια, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
 • 13 κινητά τηλέφωνα,
 • 2-οχήματα και
 • το χρηματικό ποσό των 1.585 ευρώ.

Επιπλέον, συνελήφθη ένας 30χρονος ημεδαπός, για ναρκωτικά, διότι σε έρευνα που έγινε σε οικία του, στο Λουτράκι Κορινθίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 80 εκατοστών και μικροποσότητα κάνναβης. 

Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για τα ναρκωτικά και για τις -κατά περίπτωση- παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, τα βεγγαλικά και εκρηκτικά, θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους Εισαγγελείς. Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.