Ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Καλαμάτας

0

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, που συνεδρίασε σήμερα 11 Ιουλίου 2019 στις 2 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεών στο ισόγειο του Α΄ κτηρίου στο Δημαρχείο της οδού Αθηνών 99, έλαβε μεταξύ άλλων και τις εξής αποφάσεις:

Αποδέχτηκε την απόφαση ένταξης της πράξης με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 918.895,37 €

Θα υλοποιηθούν τα κάτωθι ανά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας:

1) Χρήση Γεωθερμίας: Εκμετάλλευση συστήματος της υπεδαφικής ομαλής γεωθερμικής ενέργειας (χαμηλής ενθαλπίας), μέσω ανοικτών κάθετων γεωθερμικών εναλλακτών (χρήση γεωθερμίας).

2) Χρήση Ηλιοθερμίας, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου που σήμερα απαιτείται για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

3) Χρήση προβολέων τεχνολογίας LED: Εγκατάσταση προβολέων τεχνολογίας LED, προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια που σήμερα απαιτείται για τον ηλεκτροφωτισμό της μεγάλης πισίνας. Για την αντικατάσταση των συνολικά 27 προβολέων HQI των 400 watt, συνολικής ισχύος 10,80 Kwatt, προβλέπεται να απαιτηθεί η εγκατάσταση 8 προβολέων LED των 900 watt, συνολικής ισχύος 7,20 Kwatt.

Σημειώνεται ότι, εκτός της μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται να επιτευχθεί και σημαντική βελτίωση του φωτισμού.

Έγιναν αποδεκτοί οι όροι για τη λήψη επενδυτικού τοκοχρεωλυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Καλαμάτας», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». Το δάνειο είναι ύψους 868.000 € και η αποπληρωμή του βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών αγροτικών οδών με οδοστρωσίες, ασφαλτικά και τσιμεντοστρώσεις, στις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Καλαμάτας, Άριος και Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας.

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας για την υλοποίηση της πράξης «Εγκατάσταση φωτισμού στο πάρκο νότια του Πανελληνίου». Το έργο είναι προϋπολογισμού μέχρι 23.785,68 € με το ΦΠΑ και αφορά στην ολοκλήρωση της σχετικής εγκατάστασης στο χώρο νοτίως του «Πανελληνίου».

Εγκρίθηκε η φιλοτέχνηση της προτομής του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα και η χωροθέτηση αυτής επί της πλατείας του Ιερού Ναού Αναλήψεως, ενώ επίσης καθορίσθηκαν οι προδιαγραφές, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η προτομή του σπουδαίου στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη θα εγκατασταθεί στο νοτιοδυτικό παρτέρι της πλατείας, σε αντιδιαμετρική θέση ως προς το ήδη τοποθετηθέν μνημείο Μικρασιατών και τα αποκαλυπτήριά της θα γίνουν πριν το τέλος Αυγούστου.

Εγκρίθηκε η απευθείας αγορά ακινήτου εντός του οικισμού Θουρίας, προκειμένου να διαπλατυνθεί ο δρόμος Θουρίας – Αμφείας – Πολιανής,. Πρόκειται για παλιά ερειπωμένη διώροφη οικία μετά του οικοπέδου της, που θα αγορασθεί αντί του ποσού των 12.727,25 €, σύμφωνα με το πρακτικό της σχετικής επιτροπής. Η αγορά του ακινήτου και η κατεδάφιση της οικίας θα ελευθερώσει χώρο για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών.

Επίσης, εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου, το οποίο ο ιδιοκτήτης είναι διατεθειμένος να πωλήσει, που βρίσκεται στη συνοικία Ράχη της Καλαμάτας, μεταξύ των οδών Καζαντζάκη και Σεφέρη – ΟΤ 915, είναι εμβαδού 134,95 τετρ. μέτρων και θα χρησιμοποιηθεί

Εγκρίθηκε η τροποποίηση – επικαιροποίηση της δωρεάν παραχώρησης χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων τένις στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Καλαμάτας, εν όψει της παραχώρησης στο Δήμο Καλαμάτας συνολικής εκτάσεως 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία, που περιλαμβάνει τα εν λόγω γήπεδα. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 20 χρόνια.

Εγκρίθηκε η ένταξη του Δήμου Καλαμάτας στους φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση της μαθητείας, όσον αφορά στην περίοδο 2019-2020, για συνολικό αριθμό έως 40 μαθητευομένων και σπουδαστών, που φοιτούν σε ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ και ΙΕΚ.

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων:

 1. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ Η ΔΗΜΙΟΒΙΤΙΣΣΑ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
 2. «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ», για τη διοργάνωση διαγωνισμού μαγειρικής
 3. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΙΩΝ ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
 4. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
 5. «ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΑΡΜΟΝΙΑ¨», για τη διοργάνωση χορωδιακής εκδήλωσης
 6. «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ ¨Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
 7. «ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση του «Penny Marathon»
 8. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΔΟΥΣΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
 9. «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
 10. «ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ – ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΕΛΠΙΔΑ ΑΡΙΟΣ¨», για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
 11. «ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», για τη διοργάνωση διαγωνισμού καινοτομίας
 12. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΙΪΚΩΝ, για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.