Ενέργειες για τη διάσωση του γεφυριού στη Νέδα

0
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ

“Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αποστείλουν τις προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων στους αρμόδιους φορείς και θα συνδράμουν στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης της γέφυρας στη Νέδα”.

Αυτό απαντά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στη βουλευτή Α’ Αθηνών, της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, η οποία με ερώτησή της απηύθυνε έκκληση στην Υπουργό «για τη διάσωση του παραδοσιακού πέτρινου μονότοξου γεφυριού, κατασκευής του 19ου αιώνα, που στέκει ακόμα παρά την κακοποίησή του, πάνω από το περίφημο φαράγγι της Νέδας».

Στην απάντησή της η κα Μενδώνη αναφέρει όλες τις διαδικασίες και ενέργειες που έχουν ακολουθηθεί, προκειμένου να διασωθεί το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Νέδας, κοντά στο χωριό Πλατάνια.

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, προς την κα Πιπιλή, έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 7001/1.6.2020 Ερώτησης της Βουλευτού, κας Φωτεινής Πιπιλή, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι στη Νέδα, πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιά, της δημοτικής ενότητας Αυλώνα του Δήμου Τριφυλίας έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο με την αρ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/85894/2027/9.12.2004 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1902/Β/22.12.2004).

Σας γνωρίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν καταγράψει ήδη από το 2006 τα προβλήματα που παρουσιάζει το μνημείο. Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με το άρθρo 11 του Ν. 3028/02 υπεύθυνος για την διατήρηση, ανάδειξη και εν γένει προστασία μνημείου είναι ο κύριος νομέας ή ο κάτοχός του, εν προκειμένω ο Δήμος Τριφυλίας, ο οποίος υποχρεούται να μεριμνήσει για την άμεση εκτέλεση εργασιών συντήρησης, μετά από έγκριση του ΥΠΠΟΑ.

Επίσης, μετά την γνωστοποίηση ατυχήματος στις 25-02-2005, η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου πραγματοποίησε αυτοψία στην γέφυρα και στις 14-02-2006 συνέταξε Έκθεση Αυτοψίας σχετικά με τις βλάβες που υπέστη το πέτρινο γεφύρι και πρότεινε τον αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων και από τις δύο πλευρές της (αρ. ΥΠΠΟ/ΥΝΕΜΤΕΔΕ/Φ06- β/1112π.ε./10.4.2006 έγγραφο). Το ανωτέρω έγγραφο, στο οποίο υπήρχε πρόταση για αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων και από τις δύο πλευρές του γεφυριού, εστάλη στον Δήμο Αυλώνας (νυν Δήμος Τριφυλίας) και εκοινοποιείτο στο Α.Τ. Κυπαρισσίας, στις Πολεοδομίες Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Πύργου και στον Δήμο Φυγαλείας (νυν Δήμος Ολυμπίας).

Τον Μάιο του 2006 η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου συνέταξε αρχιτεκτονική μελέτη αποτύπωσης, καθώς και Τεχνική Έκθεση, στην οποία διετύπωνε πρόταση αποκατάστασης με την παρότρυνση τον αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων και από τις δύο πλευρές της γέφυρας.

Το 2012, με αφορμή έγγραφο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας της Αθήνας «Η Αγία Ελένη», η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής 2 Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου απέστειλε έγγραφο στους Δήμους Τριφυλίας και Ζαχάρως, το οποίο εκοινοποιείτο στις Δ.Ε. Αυλώνα και Φυγαλείας και στον ανωτέρω Σύλλογο, και πρότεινε εκ νέου τον αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων και από τις δύο πλευρές της γέφυρας (αρ. ΥΠΠΟΤ/ΥΝΕΜΤΕΔΕ/Φ06-β/3720/18.6.2012 έγγραφο, με θέμα “Σχετικά με απαγόρευση διέλευσης από την διατηρητέα γέφυρα ΤΣΟΥΛΩΧΑ του ποταμού Νέδα, στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας”).

Πρόσφατα, στις 12-6-2020 η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου πραγματοποίησε αυτοψία στο γεφύρι στη Νέδα και κατέγραψε τη σημερινή κατάσταση του μνημείου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αποστείλουν τις προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων στους αρμόδιους φορείς και θα συνδράμουν στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης της γέφυρας στη Νέδα.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ»

  • Δείτε εδώ ολόκληρη της ερώτηση της κας Πιπιλή.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.