Εγκρίθηκαν οι αναπλάσεις από το Πράσινο Ταμείο

0

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου -σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018- η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, με τίτλο «ανάπλαση του δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (οδοί Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα, Πολυβίου και Αναπλιώτη) και αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου», την οποίαν υπήγαγε στο χρηματοδοτικό του πρόγραμμα με προϋπολογισμό ένταξης 289.547 €. Η παρέμβαση έχει συνολικό προϋπολογισμό 644.000 € με το ΦΠΑ και το υπόλοιπο ποσόν (354.453€) θα καλυφθεί από το Δημοτικό Προϋπολογισμό.

KOLOKOTYRWNH sx_2

Σε ό,τι αφορά στην οδό Κολοκοτρώνη, η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη διαπλάτυνση των υφισταμένων πεζοδρομίων με δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης, ή οχημάτων διανομής, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,20 μ. ενώ στο οδόστρωμα, προβλέπεται να τοποθετηθούν έγχρωμοι κυβόλιθοι τσιμέντου.

H δαπεδόστρωση των νέων πεζοδρομίων προβλέπεται να είναι ίδια με την αντίστοιχη της οδού Αριστομένους. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου LED.

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία χώρων πρασίνου, με τοποθέτηση ψηλών δέντρων σε γραμμική διάταξη και στα δύο πεζοδρόμια, πράγμα που σήμερα απουσιάζει παντελώς, με εμφανή τα προβλήματα έλλειψης σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, για την ασφαλή διακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης, εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών δημιουργία οδηγού όδευσης τυφλών, ενώ για την ασφαλή διακίνηση πεζών και αμαξιδίων από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, προβλέπεται η κατασκευή ραμπών.

kolokotrwnh sx 1

Στις οδούς Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα, Πολυβίου & Αναπλιώτη, δημιουργείται δίκτυο πεζοδρόμων, «αναβαθμίζοντας έτσι σε μέγιστο βαθμό ένα σημαντικό τμήμα του παραδοσιακού Κέντρου, που μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητο, στο έλεος του αυτοκινήτου».

Προβλέπεται, λοιπόν, η απ’ άκρου εις άκρον και σε όλο το μήκος των προαναφερόμενων πεζοδρόμων διάστρωση έγχρωμων τσιμεντένιων κυβολίθων (καφέ – τερακότα), διακοπτομένων ανά τακτά διαστήματα με κάθετες ζώνες από λευκούς επίσης κυβόλιθους.

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου LED.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού, πρόκειται να ανακατασκευασθεί η μοναδική παιδική χαρά που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας, στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα, έναντι της οδού Κολοκοτρώνη. Πρόκειται να αντικατασταθούν μέρος των υφισταμένων οργάνων, μέρος της περίφραξης, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, ενώ θα προστεθούν στέγαστρο και βρύση.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.