Εγκαινιάστηκε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

0

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου εγκαινιάστηκε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, σήμερα (2/2/19) στη 1 μετά το μεσημέρι, μετά την λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Υπαπαντής, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιου Πετρόπουλου και της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

MEGARO XOROU EG 1

Μετά τη αγιασμό που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, μιλώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε:

«Καλώς ήρθατε στο Μέγαρο χορού Καλαμάτας για να το εγκαινιάσετε. Το Μέγαρο Χορού ολοκληρώθηκε πλέον και είναι το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που έγινε στην Περιφερειακή Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι προσπάθειες εδώ ήταν για 20 ολόκληρα χρόνια από 5 δημάρχους, με τη βοήθεια πέντε κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών. Το Μέγαρο χορού Καλαμάτα στοίχισε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση ήταν κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από δημοτικούς πόρους. Οι τελευταίοι για την αγορά του χώρου αυτού στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας. Θα στεγαστεί εκεί η Δημοτική Σχολή Χορού, ενώ θα φιλοξενηθούν μεγάλες και ποιοτικές παραστάσεις και εκδηλώσεις όλων των μορφών της τέχνης».

megaro xorou eg 2

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μιλώντας στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, είπε μεταξύ άλλων:

«Νιώθω πραγματικά όχι μόνο ικανοποίηση, αλλά και βαθιά συγκίνηση. Και ο καθένας από σας θα αντιλαμβάνεται γιατί το λέω αυτό. Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια και τώρα ολοκληρώθηκε. Το Μέγαρο έχει αρχίσει εδώ και καιρό να λειτουργεί ουσιαστικά. Σήμερα είναι τα επίσημα εγκαίνια. Όπως τόνισε ο κ. δήμαρχος, είναι μία προσπάθεια πολλών δημοτικών αρχών, πολλών κυβερνήσεων και αυτό δείχνει κάτι. Ξέρετε μόνο μέσα από τη συνέχεια των σημαντικών βημάτων που μπορούμε να κάνουμε είναι δυνατόν να προχωρήσει τούτος ο τόπος. Εδώ, είναι ένα κόσμημα στην κυριολεξία πολιτισμού. Και σας είπα ότι αισθάνομαι συγκινημένος, γιατί νιώθω πως η Καλαμάτα αποκτά αυτό το οποίο την εκφράζει πολύ περισσότερο από άλλα πράγματα. Θυμάμαι την Καλαμάτα από παιδί να είναι πάντα, σε φτωχά δύσκολα χρόνια, πάντα η ίδια. Μία πόλη που εξέπεμπε τα ίδια μηνύματα αυτά που μάρκαραν την παιδική μου ψυχή στη διαδρομή μου: Ότι η Καλαμάτα μας ήταν και θα είναι πάντα και κατ’ εξοχήν Πόλη του Πνεύματος, Πόλη του Πολιτισμού, Πόλη της Φιλίας, Πόλη της Ειρήνης πολιτισμός το πνεύμα η φιλία η Ειρήνη. Τούτος ο τόπος σε γαληνεύει και αποκτά ένα Μέγαρο μουσικής, το οποίο τούτη την ώρα έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο αλλά θα σας το πω απλά: Αποδεικνύει τούτο το Μέγαρο, ότι η Καλαμάτα δεν έχασε την ψυχή της».

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

H Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα δώσει στις 8 το βράδυ, για πρώτη φορά, συναυλία στην Καλαμάτα, συμβάλλοντας στον πανηγυρικό χαρακτήρα της βραδιάς, με έργα χαρμόσυνα αλλά και συνθέσεις που συνδέονται με την Τέχνη του Χορού.

Η βραδιά ανοίγει με τον αρμόζοντα τελετουργικό στόμφο της Εισαγωγής από «Τα εγκαίνια του οίκου» του Μπετόβεν αλλά και το εορταστικό «Celebration I» του διακεκριμένου Στάθη Γυφτάκη.

Συνεχίζει με δύο αναγνωρισμένα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τουςΝίκο Μάνδυλα (βιολί) και Μάνο Γουβέλη (βιόλα), οι οποίοι θα αναμετρηθούν με την ιδιαίτερη Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα του Μότσαρτ που τους επιτρέπει να αναδυθούν μέσα από το σώμα της Ορχήστρας ως ίσοι συνομιλητές .

Ολοκληρώνεται με τους Χορούς – αρχής γενομένης με τους 36 Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα- που ακολουθούνται από τον Μακάβριο Χορό του Σαιν- Σανς αλλά και επιλογές από τους Σλαβικούς και Ουγγρικούς Χορούς των Ντβόρζακ και Μπραμς αντίστοιχα. Διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.