Διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου

0

Ο 2ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC)  2017 θα πραγματοποιηθεί στο Navino Dunes, στην Costa Navarino, μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου 2017, με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από διάφορες χώρες.

Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Athena» γιατί φέρει το όνομα της θεάς Αθηνάς που δώρισε στην Αθήνα την ελιά και το όνομά της. Την πρώτη φορά οργανώθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης, φέτος στη Μεσσηνία και στο μέλλον θα γίνει σε διάφορες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της Ελλάδας με σκοπό την ανάδειξή τους διεθνώς.

Τον περασμένο Μάρτιο, στην 1η του διοργάνωση στην Αθήνα, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 256 συμμετοχές από 10 χώρες και απένειμε 118 μετάλλια. Στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός αυτός να καθιερωθεί διεθνώς και να συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Η Μεσσηνία, καθώς είναι μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της Ελλάδας, επιλέχθηκε φέτος από τους οργανωτές για το διαγωνισμό. Επίσης, είναι η πατρίδα της ποικιλίας ελιάς «Κορωναίϊκη», που θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο, λόγο για τον οποίο η καλλιέργειά της εξαπλώνεται διεθνώς. Ο διαγωνισμός, που θα διεξαχθεί μέσα στον ελαιώνα και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παλάτι του Νέστορα, όπου έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες που αναδεικνύουν τον ελληνικό ελαϊκό πολιτισμό, θα επιτρέψει στους οργανωτές να ενημερώσουν τους κριτές για την ιστορία και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου. Όλοι οι κριτές είναι προσωπικότητες διεθνούς κύρους και διαμορφωτές κοινής γνώμης στις πατρίδες τους.

Ο AΤΗIOOC 2017 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το οποίο έχει σκοπό να προωθήσει την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη, στην περιοχή της Μεσσηνίας, υποστηρίζοντας αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες.

O ATHIOOC που ουσιαστικά είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο, πλαισιώνεται και από άλλες καινοτόμες γαστρονομικές δράσεις με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδων.

Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η Σομελιέ Ελαιολάδου της Ελλάδος.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.