Διαμάχη για την Ενεργειακή Κοινότητα

0

Τη διαμάχη μεταξύ της Περιφέρειας (δια της αντιπεριφερειάρχου Ντ. Νικολάκου) και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Ν. Πατσαρίνου, πυροδότησε η απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συστήσει -λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του (σχετικού) Ν. 4513/2018 από την Ελληνική Βουλή- την «Πελοπόννησος Ενεργειακή Κοινότητα Π.Ε».

Οι «Ενεργειακές Κοινότητες» έχουν να κάνουν με την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για την υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος με ανακοίνωσή του κατηγορεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ότι «πριν καλά – καλά ψηφιστεί από την κυβέρνηση ο νέος νόμος 4513/23-1-2018 για τις ενεργειακές κοινότητες, χωρίς να πάρει καμία πρωτοβουλία ανοιχτού και δημόσιου διαλόγου με όλους τους φορείς (ΟΤΑ Α΄ βαθμού κ.ά.) που, από το νόμο, τους δίνεται το δικαίωμα να πλαισιώσουν την νέα καινοτομία στον ενεργειακό τομέα», αποφάσισε τη σύστασης Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας «Πελοπόννησος Ενεργειακή Κοινότητα Π.Ε».

Ο κ. Πατσαρίνος κατηγορεί τον κ. Τατούλη ότι «δυστυχώς βιάστηκε και πρόχειρα, ένα τόσο μεγάλο θέμα το περιορίζει στη συμμετοχή της Περιφέρειας 40%, της δικής του αναπτυξιακής «Πελοπόννησος Α.Ε.» 25%, του Περιφερειακού Ταμείου που ηγείται 25% και μόνο του Δήμου Μεγαλόπολης 10%», προσθέτοντας ότι «με τους κακούς χειρισμούς της προσπαθεί να επιβληθεί εξυπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπούς, δημιουργεί εντάσεις με συνοδοιπόρους θεσμούς και “καίει” την ουσία των θεμάτων». (Εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Πατσαρίνου).

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ κας ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Η απάντηση ήλθε άμεσα από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, η οποία δήλωσε:

«Απολογείται για μια ακόμα φορά ο κ. Πατσαρίνος γιατί δεν ψήφισε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη στη χώρα που ιδρύει Ενεργειακή Κοινότητα.

Κύριε Πατσαρίνο πιαστήκατε αδιάβαστος. Δεν βιαστήκαμε καθόλου. Είμαστε έτοιμοι εδώ και πολύ καιρό, πριν καν την ψήφιση του σχετικού νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο κοινωνικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών της Πελοποννήσου».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.